Salmorejo cordobés – autentiškas andalūziškas receptas |
|
|
2025 balandžio 12, Šeštadienis |
 De Javier Lastras from España/Spain - Salmorejo, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9939284 Šis tradicinis šaltos pomidorų sriubos patiekalas iš Kordobos yra puikus pavyzdys, kaip iš kelių ingredientų galima sukurti nepaprastą skonį. Tirštesnis nei gazpacho, šilkinės tekstūros ir be galo gaivus – salmorejo puikiai tinka karštai dienai. Reikės (4 porcijoms): • 1 kg gerai prinokusių pomidorų (geriausia – slyvinių ar kriaušinių) • 200 g baltos duonos minkštimo (be plutelės, pvz., batono ar ciabattos) • 1 skiltelės česnako • 100 ml aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus (extra virgin) • 1 šaukštelio druskos • 2 virtų kiaušinių (patiekimui) • 50 g iberiško kumpio (jamón serrano ar jamón ibérico) drožlių (patiekimui)
Gaminimo eiga: 1. Pomidorus nuplikyk verdančiu vandeniu (apie 30 sek.), tada perkelk į šaltą vandenį ir nulupk. Supjaustyk stambiais gabalais. 2. Sudėk pomidorus, česnaką ir druską į trintuvą (blenderį) ir sutrink iki vientisos masės. 3. Sudėk duoną į gautą tyrę – leisk pamirkti 5 minutes. 4. Vėl plak blenderiu, kol masė taps tiršta, lygi ir kreminė. 5. Lėtai pilk alyvuogių aliejų, plakant toliau – taip masė emulguosis (taps šilkinė ir sodri). 6. Paragauk – jei reikia, įberk dar truputį druskos. 7. Padėk į šaldytuvą bent 2 valandoms – turi būti gerai atvėsintas.
Patiekimas: Pilk į dubenėlius ar gilius lėkštutes, ant viršaus užberk: • kapotų virtų kiaušinių • jamón drožlių • gali įpilti ir lašelį alyvuogių aliejaus
Patarimas: Jei neturi iberinio kumpio – naudok bet kokį vytintą (ar net šiek tiek pakepintą) kumpį, svarbu, kad būtų www.europospulsas.lt
|
Paskutinį kartą atnaujinta ( 2025 balandžio 12, Šeštadienis )
|