Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Skelbimai
Privatumo politika


2024 birželio 06, ketvirtadienis
Dešimt kūrybinio džiaugsmo akimirkų Spausdinti
Jonas Laurinavičius   
2009 birželio 01, pirmadienis
Žemės ūkio konsultavimo tarnybos centre Dotnuvoje rengiamos miesto ir rajonų biurų darbuotojų bei jų šeimos narių kūrybinių darbų parodos. Vienas iš pirmųjų parodoje savo medinių skulptūrų nuotraukas eksponuoja Kaišiadorių konsultavimo biuro vadovas Juozas Steponavičius.
-Drožti pradėjau apie 1985 - uosius metus, - per parodos atidarymą kalbėjo J. Steponavičius. - Iš kaladės išskobiau žmogaus veidą ir nuvežiau parodyti žinomam Kaišiadorių tautodailininkui Romualdui Giliui. Jis padovanojo man aštrų peilį ir davė gipsinę žmogaus galvą, kad geriau pastudijuočiau kiekvieną išlinkimą. Dirbau visą naktį. Mokytojas drožinį įvertino gerai. Tai buvo didelė paskata. Nuo tada sustoju apžiūrėti kiekvieną medinę skulptūrą, mokausi iš kitų ir ieškau naujų kūrybinių minčių. Jas dažnai pasako pats medis. Jis tarsi vedžioja ranką, o drožti geriausiai sekasi, kai pakili nuotaika. Tuomet ji lyg įsikūnija skulptūroje. Labiausiai patinka drožti rūpintojėlius.
Ne vieną sodybą puošia J. Steponavičiaus medinės skulptūros, pirmiausia - jų gausu paties tautodailininko kieme, sode. Be skulptūrų, ten išdekoruotos pastatų durys, suoliukai, sūpuoklės... Prie tvenkinuko - dekoratyvinis tiltelis. Kur žvelgi, visur pastebi grožį, jaukumą, visur jauti menininko sielą. Kelios J. Steponavičiaus skulptūros rymo A. Grincevičiaus kaimo turizmo sodyboje Neprėkštoje, kur gausiems svečiams teikia jaukumą, dvasinę palaimą. J. Steponavičiaus skulptūromis pasipuošė ir Stasiūnų kaimo gyventojos R. Balnienės, ir Gabriliavos kaime rajono ūkininkų sąjungos pirmininko S. Stirnos, ir inžinieriaus V. Juro, ir Zūbiškių krašte A.Vaškevičiaus bei A. Kaduševičiaus sodybos. J. Steponavičiaus skulptūra žymi ir jo senelių Liudos ir Juozo Steponavičių amžino poilsio vietą Beižonių kapinėse. Tai vienas iš pirmųjų anūko tautodailininko kūrinių.
Vis daugiau J. Steponavičiaus skulptūrų iškeliauja į kitus rajonus - Prienų, Jonavos, Kėdainių. Kaišiadoriškio tautodailininko darbai susilaukė vis didesnio pripažinimo. Tai rodo ir toji pirmoji autorinė J. Steponavičiaus dešimties medinių skulptūrų nuotraukų paroda Dotnuvoje.
Paskutinį kartą atnaujinta ( 2009 birželio 08, pirmadienis )