Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Skelbimai
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 gegužės 14, antradienis
Pasiilgusiems naujų įspūdžių ir veiklų Jonava gali pasiūlyti istorinių ir kultūrinių įdomybių Spausdinti
  
2023 balandžio 05, trečiadienis

Jonavoje esanti senoji arklių pašo stotis sėkmingai modernizuota ir nekantriai laukia lankytojų. Jos durys plačiai atvertos ne tik vietiniams, bet ir aplinkinių rajonų gyventojams, kurie gali apžiūrėti unikalų XIX a. pastatą, išgirsti jo įdomią istoriją ir dalyvauti įvairiose veiklose. Tad jei norite praskaidrinti dieną ar popietę – nutaikykite progą ir leiskitės Jonavos link.
 
Kviečia įvairios veiklos

Jonavos centre, Basanavičiaus gatvėje, esanti senoji arklių pašto stotis pastatyta beveik prieš pora šimtmečių – 1833–1835 metais. Tai buvo svarbi Sankt Peterburgo –Varšuvos trakto (plento) infrastruktūros dalis, kurioje pirmyn atgal zujo pašto karietos, stabteldavo keliaujantys žmonės. Ši vieta ne tik Jonavos, bet ir pašto istorijos Lietuvoje dalis. Visai neseniai buvo rekonstruotas visas stoties kompleksas, kurį sudaro trys pastatai – buvusios arklidės, paštas ir ratinė. Centriniame pašto pastate įsikūręs muziejaus dailės skyrius, čia veikia ir Jonavos turizmo informacijos centras. Buvusioje ratinėje po rekonstrukcijos įrengtas etnografijos skyrius, kuriame vyksta įvairūs edukaciniai užsiėmimai moksleiviams ir suaugusiems. 

Kaip pasakoja Jonavos r. savivaldybės kultūros centro Krašto muziejaus edukatorė Rasa Kulytė-Libienė, edukacinės programos apima įvairius etninės kultūros reiškinius: kalendorinių švenčių tradicijas, gyvenimo ciklo papročius, dailiuosius amatus ir verslus. Atnaujintoje muziejaus etnografinėje ekspozicijoje demonstruojami Jonavos krašto kulinarinio paveldo, tekstilės, medžio drožybos eksponatai, lino ir vilnos apdirbimo įrankiai, namų apyvokos rykai, pristatoma įspūdinga šiaudinių sodų kolekcija.
„Krašto muziejus yra parengęs net dvidešimt tris edukacines programas pirmų – vienuoliktų klasių moksleiviams. Visos jos įtrauktos į Kultūros paso paslaugų rinkinį. Siekiame, kad užsiėmimų dalyviai perimtų tradicinėje kultūroje egzistavusias vertybes, mokytųsi iš prosenelių pavyzdžių“, – sakė R. Kulytė.
Atnaujintoje muziejaus erdvėje taip pat skaitomos paskaitos, rengiamos kūrybinės dirbtuvės ukrainiečiams, Trečiojo amžiaus universiteto klausytojams, miesto bendruomenei. Sertifikuotiems Jonavos krašto amatininkams, kraštotyrininkams sudaromos galimybės šiose erdvėse vesti užsiėmimus. „Įvairiuose renginiuose ir edukacijose laukiame ne tik vietinių, bet ir aplinkinių rajonų gyventojų – maloniai kviečiame ištaikius progą mus aplankyti“, – kvietė muziejaus edukatorė.
 
Pašto istorijos liudininkė

Jonavos senosios arklių pašto stoties kompleksas įdomus ne tik savo veiklomis, tačiau ir istorine, architektūrine verte. Stotyje senovėje gužėjo pašto ir krovinių siuntos, pro šalį arkliais dardėjo keleiviai. Laikinai Jonavos r. savivaldybės kultūros centro vadovės pareigas einanti Vilija Vaškevičienė pasakoja, kad šis kelias buvo svarbi susisiekimo arterija visos Rusijos imperijos ir Europos mastu, tad tvarkyti reikalų juo dažnai vykdavo aukšto rango keleiviai, valstybės tarnautojai, pirkliai ir keliautojai iš daugelio Rusijos ir Vakarų Europos miestų. „1844 m. pašto stočiai priklausė 25 arkliai, o 1860 m. jų skaičius padvigubėjo. Kadangi kelionė karietomis yra varginanti, stotyje įrengti poilsio kambariai valdininkams ir netgi caro šeimos nariams. Čia buvo pastatytos arklidės, pašarų sandėliai.“, – stoties istoriją pasakojo V. Vaškevičienė.
Miesto pasakojimuose dar ir šiandien minimi 1905-ieji, kai Jonavoje įsiplieskė didžiulis gaisras. Jis buvo tiesiog žaibiškas – per penkiolika minučių apėmė visą miestelio centrą. Ugnis nepasigailėjo ir pašto stoties komplekso. Tai paaiškina, kodėl žiūrėdami į XIX a. statytą pastatą matome artimą tarpukariui architektūrą – tokias formas pašto stoties kompleksas įgavo po 1905 m. gaisro atliktos rekonstrukcijos. Tačiau istorija ir toliau tekėjo sava vaga, atėjo Pirmasis pasaulinis karas, po kurio pašto stotis nustojo veikusi. Tarpukariu joje vėl užvirė gyvenimas, čia įsikūrė pašto, telegrafo-telefono įstaiga, po Antrojo pasaulinio karo – Jonavos ryšių mazgas. Ilgainiui šis pastatas neteko pirminės paskirties, 1974 m. čia įsikūrė biblioteka, nuo 1992 m. atidarytas Jonavos krašto muziejus.

„Dabar Jonavos krašto muziejuje vykdoma nemažai projektų, finansuojamų Kultūros tarybos ir vietos savivaldos. Projektą „Didikų Kosakovskių giminės keliais“ finansavo Kultūros paveldo departamentas. Jo metu surengta paroda „Iškilieji dvarai“, suorganizuota išvyka po Jonavos ir Ukmergės rajonuose Kosakovskių giminės valdytus dvarus. Šiuo metu paroda keliauja po Lietuvą“, – pasakojo V. Vaškevičienė ir dalinosi planais arklidėje įrengti naują istorinę ekspoziciją, kurioje atsispindėtų krašto istoriniai įvykiai, istorinių asmenybių biografijos ir reikšmė. „Ekspozicija turėtų atskleisti Jonavos kaip daugiakultūrio miestelio vaizdą, nemažas dėmesys būtų skiriamas čia gyvenusioms gausioms žydų, sentikių bendruomenėms“, – naujas idėjas pristatė pašnekovė.
Apie muziejuje vykdomas veiklas daugiau galima sužinoti apsilankius internetinėje svetainėje www. jonavosmuziejus.lt, feisbuko paskyroje „Jonavos kultūros centro Krašto muziejus“.

Reipos, R. Kulytės Libienės nuotr.
Užsakymo Nr. 36 (861).


Paskutinį kartą atnaujinta ( 2023 balandžio 21, penktadienis )