Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 2 skaitytojai

arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
Ką reikia žinoti, jei norite įsirengti kokybišką pirtį? Spausdinti
2022 lapkričio 22, antradienis

Artėjant šaltiems orams negalite sugalvoti, kokiomis pramogomis užsiimti? Galbūt jus sudomino pirtis? Pirčiai svarbiausia yra krosnelė. Pirties krosnelės yra svarbiausias kriterijus, kuomet norite kokybės. Rinkitės tik aukštos kokybės pirties įrangą.

Kokios yra krosnelės? Kokį tipą geriausia pasirinkti pirčiai?

Priklausomai nuo kuro rūšies, krosnys gali būti suskirstytos į dvi kategorijas: malkomis kūrenama krosnelė ir elektrinė. Malkinė krosnelė neatsiejama nuo tradicinės pirties įvaizdžio. Tiesa, šiuolaikinės krosnys dažnai gaminamos iš metalo ir turi įvairių naudingų patobulinimų, lyginant su seniau naudotomis akmeninėmis krosnelėmis, pavyzdžiui, padidintas gebėjimas šildyti vandenį. Tačiau jų principas tas pats – krosnyje esantys akmenys įkaista šiluma, gaunama deginant malkas. Tokio tipo krosnys paplitusios rąstinėse pirtyse ir ypač retos namų pirtyse. Šios krosnys reikalauja kamino, taip pat kuro ir gali būti garinėje pirtyje (toje pačioje patalpoje). Pasirinkimas daugiausia priklauso nuo žmogaus – vieni tiesiog mielai palaiko šilumą ir linkę prie kūrenamos ugnies, kiti galbūt norės įstatyti platesnes stiklines duris ir į įkurti židinį. Ir vienu, ir kitu atveju, kol kaminas tinkamai sumontuotas, nejaučiami nemalonūs kvapai ir pojūčiai. Tiesa, viryklę su vidiniu kuru lengviau pakeisti, jei reikia. Palyginti su elektrinėmis krosnelėmis, malkomis kūrenamos krosnys turi aukštesnius priešgaisrinės saugos reikalavimus. Elektrinės tai naujoviškos krosnelės, kurios šildo skirtingai – šilumos šaltinis yra ne ugnis, o elektrinis šildytuvas. Dėl šios priežasties tokioms krosnims nereikia nei kamino, nei kuro, joms taikomi švelnesni priešgaisrinės saugos reikalavimai. Šio tipo krosnys dažniausiai turi apsauginį išjungimo mechanizmą, tačiau prideda papildomą saugumo reikalavimą – krosnelė turi būti tinkamai įžeminta.

Kokio stiprumo krosnelę pasirinkti geriausia?

Tiems, kurie gali sau leisti malkas ruošti patys, kūrenti kainuos pigiai, o atskirai pirkti ryšulėlį malkų kainuos daug brangiau. Dėl skirtingų pirčių kaitinimo - jei pirtis yra gerai įrengta ir tinkamai parinkta krosnelė (nepriklausomai nuo jos tipo - malkinė ar elektrinė), pirtis įkais per 1-1,5 val. Krosnelės galia tiesiogiai priklauso nuo pirties tūrio. Paprastai reikiamą krosnelės galią galima apskaičiuoti taip – ​​pirmiausia paskaičiuokite pirties kubinį pajėgumą. Jei pirties tūris yra 9 kubiniai metrai, tuomet reikėtų rinktis ne mažesnės nei 9 kW galios krosnelę. Svarbu nesirinkti mažos galios. Kita vertus, jei perkate patikimo gamintojo krosnelę, gamintojas pats surašys, kokio dydžio pirčiai tinka jų krosnis. Taip pat nepatartina rinktis per galingos krosnelės – patalpa įšyla greičiau nei reikia ir įkais akmuo, o tai gali rimtai paveikti garų kokybę.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2022 gruodžio 03, Šeštadienis )