Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 balandžio 19, penktadienis
Kaip išmokti rusų kalbą ir kas svarbu jos mokantis? Spausdinti
2022 rugsėjo 21, trečiadienis

Prieš 2–3 dešimtmečius rusų kalbą mokėjo visų amžiaus grupių žmonės, gal tik išskyrus mažus vaikus. Šiandien vis mažiau jaunosios kartos atstovų moka rusiškai. Rusų kalba mokyklose yra antrųjų – pasirenkamų – kalbų sąraše greta vokiečių ar prancūzų k., tačiau net ir pasirinkusiems rusų kalbą dažnai pristinga bazinių kalbos žinių.

Įmonės, turinčios verslo partnerių Rytų šalyse, vis labiau pasigenda rusų kalbą mokančių jaunų specialistų, todėl šios kalbos kursus organizuoja visiems savo darbuotojams. Rusų kalba labai pravers dirbant logistikos, statybų sektoriuose, ji labai reikalinga inžinieriams.

Mokytis rusų kalbos verta ne tik dėl karjeros perspektyvų. Jos reikšmę liudija įvairūs faktai:
• Pagal populiarumą tai 5-ta pasaulyje kalba: šiuo metu rusiškai kalba per 280 mln. žmonių.
• Rusų kalba – viena iš oficialių tarptautinių institucijų – JTO, ESBO, UNESCO ir kt. – kalbų.
• Tai ir viena populiariausių internete kalbų: ja parengta daugybė švietimo, mokslo, verslo, pramogų ir kitų temų tekstinės informacijos.
• Rusų kalba yra oficiali valstybinė kalba ne tik Rusijos Federacijoje, bet ir Baltarusijoje, Kazachstane, Kirgizijoje.

Rusų kalbos abėcėlė
Rusų kalbos pamokos pradedamos nuo susipažinimo su abėcėle.
Rusų kalbos abėcėlę – vadinamąją kirilicą – sudaro 33 raidės. Ankstesnė kirilicos versija 1918 m. buvo modifikuota: naudoji abėcėlės versija naudojama iki šiol. Įdomu tai, kad rusų abėcėlėje yra ne tik 10 balsių ir 21 priebalsė, bet ir  minkštumą (Ь, rus. мягкий знак) bei kietumą (Ъ, rus. твёрдый знак) žymintys ženklai. Jie rašomi po balsių ir atitinkamai žymi priebalsio minkštumą/kietumą.  Minkštumo ženklas – savotiškas lietuviškos raidės i atitikmuo.
Rusų k. abėcėlėje yra neįprastai mums rašomų ir tariamų raidžių, pavyzdžiui, Ё, ё (tariama jo), Й, й (tariama ji), Щ, щ (tariama šč), Ы (y, tariama kietai), Э, э (tariama e kietai, tarpinis variantas tarp e ir ė raidžių), Ю, ю (tariama ju), Я я (tariama ja) ir kt.

Rusų kalbos kursai: kokį formatą pasirinkti?
Rusų kalbos efektyviai mokysitės užsienio kalbų mokyklose.
Užsienio kalbų mokykla „Alfabet“ organizuoja kelių skirtingų formatų rusų kalbos kursus ir mokymus:
• Bendriniai rusų kalbos kursai orientuoti į norinčius pramokti rusų k. pradmenų, skaityti literatūrą originalo k.
• Verslo/dalykinės rusų kalbos kursai tinkami žmonėms, kurie rusų k. intensyviai bendrauja su klientais ar verslo partneriais. Šiuos kursus rekomenduojama rinktis jau turintiems pradmenis.
• Specializuoti/individualūs rusų kalbos kursai parengiami pagal dalyvių poreikius, veiklos sritis bei įgytas žinias. Kiekvienu atveju mokymo planas parengiamas individualiai.
• Rusų kalbos kursai nuotoliniu būdu tinka gyvenantiems įvairiuose Lietuvos miestuose ir užsienyje, taip pat dėl kitų priežasčių negalintiems atvykti į „Alfabet“ patalpas Vilniuje.
• Rusų kalbos vasaros kursai skirti norintiems patobulinti rusų k. žinias, bet nerandantiems laiko mokslo metais.
• Mokymai moksleiviams: pasiruošimas rusų kalbos egzaminui ir korepetavimo paslaugos. Mokiniai ruošiami atsižvelgiant į egzaminų užduotis. Pasirinkus individualias rusų k. pamokas daugiausia dėmesio skiriama kalbėjimo, rašymo ir kt. spragoms šalinti.
Nepamirškite, kad užsienio kalbos mokymasis – tai nemenkas iššūkis, ypač turint omenyje, kad negyvenate aplinkoje, kurioje nuolat bendraujama ta kalba. Jei norite efektyviai mokytis rusų kalbos, mokymasis turi būti kasdienis nenutrūkstamas procesas: tik tada galima tikėtis gerų rezultatų.

Rusų kalbos mokymasis – tai procesas, vykstantis palaipsniui: visų pirma pramokstama pagrindinių žodžių ir gramatikos taisyklių, padedančių konstruoti sakinius. Po to pereinama prie tekstų skaitymo, klausomasi garso įrašų ir stengiamasi suprasti esmę. Tik po to galima pradėti lavinti kalbėjimo įgūdžius.

5 patarimai, kaip pradedantiesiems konstruktyviai mokytis rusų kalbos

1. Rusų kalbos savarankiškai mokykitės pagal sėkmingą kitų užsienio kalbų mokymosi praktiką.
• Pavyzdžiui, jei žodžius lengviausiai įsimindavote skaitydami tekstus, rinkdami nežinomus žodžius ir juos užsirašydami, ir dabar pritaikykite šią metodiką.
• Kiti geriausiai naujus žodžius įsimena klausydamiesi.
• Tretieji geriausiai žodyno mokosi užsirašydami žodžius ant lapelių bei juos užklijuodami matomose namų vietose.
• Kai kurie žmonės lengviausiai mokosi asociacijų principu: pavyzdžiui, tam tikrus žodžius susieja su panašų skambesį ar panašią pradžią turinčiais lietuviškais žodžiais, su kokiais nors asmenimis (pvz., rusiškai упрямый – užsispyręs, tad galima sieti žodį su užsispyrusiu giminaičiu Petru) ir pan.
Savo ruožtu patyrę „Alfabet“ rusų kalbos mokytojai kursų ar individualių mokymų metu taikys naujausias ir efektyviausias kalbos mokymo metodikas.
2. Įrašų klausymasis bei filmų rusų kalba žiūrėjimas – dar vienas sėkmingo mokymosi garantas. Norėdami greičiau perprasti užsienio kalbos subtilybes, turite kasdien ja bendrauti ir girdėti, kaip rusiškai kalba kiti žmonės. Pavyzdžiui, važiuodami į darbą klausykitės žinių rusų kalba (beje, laidų rusų kalba turi ir nacionalinis transliuotojas), o laisvalaikiu žiūrėkite rusiškus ar rusų kalba įgarsintus filmus bei serialus.
3. Skaitykite straipsnius, naujienas ir kitą informaciją rusų kalba. Radę laisvą minutę daugelis mūsų praleidžiame skaitydami naujienas. Kai kurie lietuviški portalai yra parengę versijas rusakalbiams skaitytojams. Taip pat galite rasti ir nemažai pasaulio naujienas apžvelgiančių portalų, kuriuose visi tekstai – rusų kalba. Jeigu naujienos nedomina, galite rasti daugybę jus dominančios srities (pavyzdžiui, psichologijos, kulinarijos ar mechanikos) straipsnių rusų k. O gal tiesiog patinka tradiciniai popieriniai laikraščiai ar žurnalai rusų k.? Tai dar viena puiki galimybė pagerinti savo kalbos  žinias.
4. Nepamirškite ir naujųjų technologijų. XXI-ame amžiuje turime beveik neribotų galimybių naudotis technologijomis. Mokydamiesi rusų kalbos galite parsisiųsti daugybę programėlių: nuo padedančių išmokti taisyklingo tarimo bei pagilinančių žinias, iki žaidimų, palengvinančių žodžių mokymąsi. Daugelis šių programėlių – praturtinančios mūsų laisvalaikį, o kai mokytis įdomu ir smagu, jaučiame didesnę motyvaciją ir greičiau įsimename informaciją.
5. Kartokite visą informaciją, kurią jau išmokote. Kaip jau rašėme viename ankstesnių straipsnių, kartojimas – vienas svarbiausių mokantis bet kurios užsienio kalbos. Todėl iš anksto planuokite, kokią medžiagą kartosite, bei kasdien bent ketvirtį valandos skirkite išmoktai informacijai pasikartoti.
Taigi svarbiausia – mokytis atsižvelgiant į savo galimybes ir lengviausius būdus įsiminti informaciją, rusų kalbos mokymąsi įtraukti į savo laisvalaikį bei nepamiršti pasikartoti jau išmoktos informacijos.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2022 rugsėjo 29, ketvirtadienis )