Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 1 skaitytojas

arrow Archyvas 2024 balandžio 20, Šeštadienis
Statybų iššūkiai: kokia lietaus nutekėjimo sistema bus tinkama? Spausdinti
2022 rugpjūčio 25, ketvirtadienis

Statydami namą susidursite su daugybe iššūkių, kuriuos anksčiau ar vėliau teks išspręsti. Vienas iš jų – lietaus vandens nuvedimo sistemos pasirinkimas. Tam naudojamos latakų sistemos. Rinkoje galite rinktis gana plataus gamintojų, medžiagų ir dizainų pasirinkimo. Kad sprendimo priėmimas būtų lengvesnis, šiame straipsnyje pasidalinsim keletu patarimų, kurie padės apsispręsti, kokius latakus rinktis. O jei norimos informacijos čia vis dėlto neradote, ieškokite čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/stogo-ir-fasado-priedai/lietaus-nuvedimo-sistema/.

Latakai vis dažniau, be funkcijos nuleisti vandenį nuo stogo kuo toliau nuo pastato sienų, pradedami traktuoti kaip papildoma vizualinė pastato vertybė. Laikui bėgant, latakų gamybos technologija ir naudojamos medžiagos leido sukurti itin kokybiškus ir patvarius komponentus, kurių tarnavimo laikas prasitęsė nuo dešimtmečio iki šimtmečio. Dėl gamybos lankstumo šiais laikais jūs be vargo priderinsite latakus prie praktiškai bet kokios namo formos ir eksterjero.

Kokia yra stogo latakų paskirtis?

Stogo latakai pirmiausia naudojami vandeniui nuo pastato stogo nukreipti tinkama linkme toliau nuo pačio pastato. Kad galėtų tinkamai atlikti savo funkciją, jie turi būti tinkamai parinkti. Priešingu atveju lietaus vanduo gali prasiskverbti į namo konstrukcijas. Dėl šio proceso ant patalpų fasadų, sienų ar lubų gali atsirasti drėgmės dėmių, kurios savo ruožtu sukels pelėsių augimą ir kitas nemalonias ir sunkiai pašalinamas problemas. Sienų džiovinimas yra brangus „malonumas”, todėl atliekant namo projektavimo ar renovacijos darbus verta skirti pakankamai laiko, kad būtų parinkta tinkama lietaus nuvedimo sistema.

Iš ko susideda lietaus nutekėjimo sistema?

Lietaus nuvedimo sistemos yra atsakingos už lietaus vandens nutekėjimą nuo stogo už pastato ribų. Nežinantiems pridursime, kad tokios sistemos gali susidėti net iš kelių dešimčių elementų. Bet pagrindiniai tokių sistemų komponentai yra:

latakai - atviro skerspjūvio vamzdžiai, kurie, išdėstyti išilgai stogo krašto, surenka vandenį nuo jo paviršiaus;
lietvamzdžiai - vertikalios uždaro skerspjūvio vamzdžių atkarpos, suformuotos pagal latakus. Jie surenka lietaus vandenį, tekantį latakais, ir išleidžia jį už pastato ribų;
kampai - detalės, sujungiančios lietvamzdžius prie išorinių ir vidinių pastato kampų;
snapeliai - montuojami lietvamzdžių pabaigoje. Jie nukreipia lietaus vandenį į lietaus nuotekų sistemą arba tiesiai į žemę;
latakų kabliukai – tarnauja kaip latakų atramos;
latako laikiklis - papildomas latako tvirtinimo laikiklis;
jungtys latakams ir lietvamzdžiams – leidžia sujungti latakus ar vamzdžius vieną su kitu;
laikikliai – elementai, pritvirtinantys lietvamzdžius prie pastato sienų.

Kokią latakų sistemą pasirinkti namams?

Renkantis latakų sistemą, reikia nepamiršti išlaikyti sistemos dalių homogeniškumo. Todėl jie turi būti vieno gamintojo ir skirti konkrečiam modeliui ar serijai. Taip bus užtikrintas ir sistemos sandarumas bei garantija. Geriausia rinktis gerą reputaciją rinkoje turinčius tiekėjus. Tai užtikrina, kad renovacijos atveju nekils problemų dėl atskirų elementų prieinamumo. Viena tokių įmonių Lietuvoje yra Borga, kuri užsiima lietaus nutekėjimo sistemų ir jų dalių prekyba. Jų parduodamos sistemos puikiai tiks prie tokių stogo dangų, kaip classic stogo danga ar metalinė čerpinio stogo alternatyva bei daugelis kitų.

Be to, vadovaukitės darbo kokybe ir atsparumu išoriniams veiksniams, t. y. oro sąlygoms ir mechaniniams pažeidimams. Šiuo metu statybų rinkoje rasite latakų, pagamintų iš tokių medžiagų kaip:

plieno,
vario,
aliuminio,
PVC,
medienos.

Kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir trūkumų. Pavyzdžiui, aliuminio latakai bus patys lengviausi, o vario gaminiai - kokybiškiausi. Garantija plieno gaminiams paprastai yra 30-35 metai, PVC (polivinilchloridas) – 10-15 metų.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2022 rugsėjo 10, Šeštadienis )