Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 balandžio 19, penktadienis
Kaišiadoryse vyksta akcija ,,Ateik ir pasitikrink!“ Spausdinti
Darius VILIMAS, Kaišiadorių rajono savivaldybės mero pavaduotojas   
2022 kovo 10, ketvirtadienis

Prie Kaišiadorių savivaldybės pastato
Į mūsų rajoną 2022 m. kovo 2 d. – kovo 17 dienomis vėl sugrįžo prieš dvejus metus didelio gyventojų susidomėjimo sulaukusi Mobili laboratorija, kurioje NEMOKAMAI bus atliekami tyrimai vyrams ir moterims pagal įvairias aktualias programas.

Prieš kelias savaites įvykusiame Kauno regiono plėtros tarybos kolegijos posėdyje savivaldybių vadovams buvo pristatyta Kauno regiono bendra sveikatos situacijos analizė. Deja, Kaišiadorių rajono savivaldybės duomenys nenudžiugino. Tarp Kauno regiono savivaldybių mūsų rajonas „pirmauja“ pagal sergamumą ir mirtingumą. Prasti rodikliai signalizuoja pagal beveik visas prevencines programas. Pagal vaikų (6–14 m.) krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programą mes turime
Prie Kaišiadorių savivaldybės pastato
2 balus iš 9, pagal mamografinės patikros dėl krūties vėžio programą – 2 balus iš 9, pagal gimdos kaklelio piktybinių navikų programą – 2 balus iš 9, pagal storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą – 2 balus iš 9, pagal širdies ir kraujagyslių ligų programą – 4 balus iš 9.

Gal dėl šių priežasčių Kaišiadorių r. savivaldybėje vyrauja aukštas mirtingumas nuo cerebrovaskulinių ligų, nuo piktybinių navikų ir dėl alkoholio vartojimo.
Tad nenuostabu, kad Kaišiadorių r. savivaldybė užima paskutinę vietą tarp Kauno regiono savivaldybių ir pagal bendruosius ir socialinius demografinius netolygumus, ir pagal prevencines programas, ir pagal vidutinę tikėtiną gyvenimo trukmę. Džiugina tik mažo Mirtingumo dėl transporto įvykių rodikliai. Tačiau tai jau mūsų rajono policijos gero darbo rezultatas.
Prie Žaslių seniūnijos
Skeptikai gali bandyti argumentuoti, kad rajono gyventojų sveikata ryškiai pablogėjo dėl beveik dvejus metus užsitęsusios COVID pandemijos. Tačiau COVID ribojimai ir sergamumas palietė visas savivaldybes vienodai. Be to, pagal šeimos gydytojų rodiklius mes esame aukščiau vidurkio – 6 balai iš 9, pagal apsilankymų pas gydytojus skaičių, tenkantį vienam gyventojui rodiklį kaišiadoriečiai yra beveik lyderiai Kauno regione – 8 balai iš 9.

Vertinant pateiktus duomenis galima daryti išvadą, kad mūsų rajone gydytojų yra pakankamai, apsilankymų pas gydytojus buvo daug, tačiau pagal sergamumą ir mirtingumą mes kažkodėl esame paskutinėje Kauno regione vietoje? Vadinasi mūsų sveikatos sistemoje kažkuri grandis tinkamai nesuveikia, kad laiku gyventojai gautų signalą susirūpinti dėl savo sveikatos rodiklių. Pateikti Kauno regiono skaičiai akivaizdžiai rodo, kad situacija signalizuoja apie poreikį gerinti susirgimų prevencinį darbą. Tai labai aktualu mūsų gyventojams, nes dėl užsitęsusios COVID pandemijos visų ligų prevencija buvo sutrikdyta. Skubėjimas, nuolatinis stresas, netinkama mityba, milžiniškas darbo krūvis – šiuolaikinio žmogaus kasdienybė, kurioje turime vis mažiau ir mažiau laiko atsigręžti į savo sveikatos problemas ir pavojingus organizmo mums siunčiamus ženklus. Be to, gyventojai pagal rizikos grupes skundžiasi dėl sveikatos pokyčių po persirgto COVID, vakcinacijos arba sumažėjusios fizinės veiklos. Deja, organizmo siunčiami ženklai paprastam, milžinišku šiuolaikinio gyvenimo tempu gyvenančiam žmogui dažnai būna sunkiai suprantami, o kartais net nepastebimi. Dėl šios priežasties daugelis pacientų sveikata susirūpina ne tuomet, kai dar padėtų paprasčiausios profilaktinės priemonės, o tik tada, kai problema įsisenėja ir gydymas tampa daug sudėtingesnis, brangus ir ilgas.
Prie Žiežmarių PSPC pastato
Todėl labai apsidžiaugiau, kuomet atsirado galimybė pakviesti į mūsų rajoną atvykti Mobilią laboratoriją, kurioje nemokamai pagal kraujo tyrimus galima atlikti tyrimus vyrams ir moterims pagal pagrindines programas. Projektu „Saugokime vyrus“ siekiama paskatinti vyrus pasitikrinti sveikatą ir atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimą. Taip pat šiuo projektu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į prostatos vėžio problemas bei informuoti apie ankstyvosios diagnostikos svarbą, diagnozuojant įvairias ligas. Pagal programą VYRAMS bus atliekamas bendras kraujo tyrimas (BKT); kreatininas; prostatos specifinis antigenas (PAS); cholesterolis; gliukozė. Pagal programą MOTERIMS bus atliekamas bendras kraujo tyrimas (BKT); kreatininas; tireotropinis hormonas (TTH); cholesterolis; gliukozė. Taip pat bus atliekami pavieniai tyrimai: bendras kraujo tyrimas (BKT); gliukozė; cholesterolis; kreatininas; prostatos specifinis antigenas (PAS); tireotropinis hormonas (TTH); laisvas tiroksinas (LT4).

Smagu tai, kad akcija „ATEIK IR PASITIKRINK!“ sulaukė didelio gyventojų susidomėjimo. Pagal sudarytą grafiką prie Mobilios laboratorijos kasdien susirenka nemenkas gyventojų būrelis.
Dėkoju Mobilios laboratorijos vairuotojui-vadybininkui Romui ir sveikatos specialistei Jelenai už kruopštų darbą ir nuoširdžią atidą kiekvienam mūsų rajono gyventojui. Kaišiadorių mieste kraujo tyrimams jau davė 67, Žaslių ir Paparčių seniūnijose – 54, Žiežmariuose – 52, Rumšiškių ir Pravieniškių seniūnijose – 53 ir Kruonio seniūnijoje – 54 gyventojai. Tikimasi, kad panašus gyventojų skaičius susirinks ir kitomis kraujo ėmimo dienomis Kalviuose ir Pakertuose, Liutonyse ir Varkaliuose, Palomenėje ir Tauckūnuose, Neprėkštos ir Zūbiškių gyvenvietėse.
Visi paimti kraujo mėginiai dar tą pačią dieną yra nuvežami į Vilniaus laboratoriją, o kraujo rezultatai po dienos grąžinami į kraujo ėmimo vietą pagal seniūniją arba pirminės sveikatos priežiūros centrą. Visi gyventojai taip pat yra įspėti, kad susipažinę su rezultatais turi jų „neslėpti po pagalve“, bet gautus atsakymus pateikti savo šeimos gydytojui, kad prisegtų prie paciento kortelės. Todėl galutines išvadas dėl gautų rezultatų, galimų rizikų arba reikalingo skubaus gydymo turi pateikti gyventojo šeimos gydytojas.
Nuoširdi padėka Mobilios laboratorijos darbuotojams už tai, kad, atsižvelgiant į gausius gyventojų prašymus, sutiko mūsų rajonui papildomai skirti dvi dienas – Strėvininkų socialinės globos namuose (kovo 16 d.) ir prie Kaišiadorių rajono savivaldybės pastato (kovo 17 d.). Tad kviečiame visus kaišiadoriečius būti aktyviais, informuoti artimuosius, pažįstamus ir kaimynus, ir pakviesti pasinaudoti nemokama galimybe atlikti savo sveikatos „techninę priežiūrą“. Tik imdamiesi gerų darbų savo ir artimųjų sveikatos labui ir nuosekliai rūpindamiesi organizmo būkle, ne tik jausimės puikiai ir išvengsime įvairių ligų, bet taip prailginsime produktyviai, o svarbiausia – sveikai pragyventą amžių.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2022 kovo 28, pirmadienis )