Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
KĄ TURĖTUME ŽINOTI APIE KOMPIUTERINES PELES BEI KLAVIATŪRAS? Spausdinti
2022 vasario 23, trečiadienis

Klaviatūra kompiuteriui ir kompiuterio pelė yra svarbūs kompiuterių priedai, be kurių darbas kompiuteriu sunkiai įsivaizduojamas. Kompiuterio pelių ir klaviatūrų yra įvairių. Ar žinote, kokie yra jų tipai bei rūšys, kokių papildomų priedų turi šie kompiuterių priedai, ir į ką atsižvelgti juos renkantis?
Kompiuterio klaviatūrų ir pelių tipai
Kompiuterio klaviatūros yra skirstomos į belaides, laidines, membranines bei mechanines klaviatūras. Belaidės klaviatūros, kaip jau tikriausiai aišku ir iš jų pavadinimo, prie kompiuterio prijungiamos, nenaudojant laido. Šio tipo klaviatūros prie kompiuterio prisijungia Bluetooth ryšiu. Kitas kompiuterio klaviatūrų tipas yra laidinės klaviatūros. Laidinės klaviatūros yra puikus pasirinkimas tada, kai kompiuteris visada stovi toje pačioje vietoje. Šio tipo klaviatūros niekada neišsikrauna, nes visada yra prijungtos prie kompiuterio laidu. Trečiasis klaviatūrų tipas yra membraninės klaviatūros. Šio tipo klaviatūros pasižymi tuo, kad jų viduje yra specialios membranos, perduodančios reikiamus signalus į kompiuterį. Ketvirtasis klaviatūrų tipas – mechaninės klaviatūros. Šio tipo klaviatūros yra patikimos, greitos ir labai tvirtos, o jų mygtukai keičiami.
Kompiuterio pelės yra skirstomos į standartines, taip pat kompiuterio peles, skirtas nešiojamiems kompiuteriams bei kompiuterio peles žaidimams. Standartinės kompiuterio pelės visada yra pilno dydžio. Jos gali turėti du arba trys mygtukus bei ratuką. Dažniausiai standartinio tipo kompiuterio pelės prie kompiuterio yra pajungtos laidu, tačiau galima rinktis ir belaidę kompiuterio pelę. Antrasis kompiuterinio pelių tipas – tai pelės, skirtos nešiojamiems kompiuteriams. Šio tipo kompiuterinės pelės yra mažesnės. Jos turi papildomus navigacinius mygtukus. Trečiasis kompiuterinio pelių tipas, t. y., žaidimams skirtos pelės, turi programuojamus mygtukus. Tokios pelės dydį, svorį ir jautrumą galima reguliuoti. Kompiuterių pelės taip pat yra skirstomos į optines, skirtas naudoti ant nepermatomo paviršiaus, bei lazerines, kurios tinka įvairiems paviršiams, nes naudoja infraraudonuosius spindulius.

Kokios yra papildomos kompiuterio klaviatūrų ir pelių funkcijos?
Kompiuterio klaviatūros ir pelės turi ir papildomų funkcijų. Kalbant apie klaviatūras, vertėtų paminėti, kad jų papildomos funkcijos yra klaviatūros apšvietimas, leidžiantis patogiai dirbti klaviatūra net ir naktį, bei riešo atrama, sumažinanti riešui tenkančia apkrovą darbo kompiuteriu metu. Kompiuterio pelės taip pat turi papildomų funkcijų. Programuojami mygtukai, reguliuojamas pelės jautrumas, horizontalus slinkimas, papildomi rankų judėjimo jutikliai, galimybė reguliuoti kompiuterio pelės dydį ir svorį ir t. t. Šiomis papildomomis funkcijomis dažnai pasižymi aukštesnės klasės kompiuterinės pelės.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis kompiuterių klaviatūras ir peles?
Renkantis kompiuteriams skirtas peles ir klaviatūras reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų. Kalbant apie klaviatūras, būtina paminėti, kad renkantis šį kompiuterio priedą reikėtų atsižvelgti į klaviatūros tipą, jos atsako laiką ir įsitikinti, ar klaviatūra turi papildomus sparčiuosius mygtukus. Klaviatūra taip pat turėtų būti patogi ir turėti atramą riešui. Kalbant apie kompiuterinių pelių pasirinkimą, taip pat reikėtų paminėti, kad jų pasirinkimą reikėtų pradėti nuo pelės tipo ir rūšies pasirinkimo. Žinoma, taip pat būtina atsižvelgti ir į kitus parametrus, t. y., pajungimo tipą, mygtukų skaičių, pelės jautrumą ir papildomas funkcijas.
Paskutinį kartą atnaujinta ( 2022 kovo 18, penktadienis )