Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Skelbimai
Privatumo politika

Šiuo metu 2 skaitytojai

arrow Archyvas 2024 gegužės 19, sekmadienis
Rinotracheitas - kas tai? Spausdinti
2022 vasario 04, penktadienis

Gripas yra būdingas visiems, ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Tiems, kas neseniai pradėjo auginti kates, sąvoka rinotracheitas gali skambėti baugiai ir kelti nežinomybę. Rinotracheitas dar kitaip yra žinomas kaip kačių gripas. Šis gripas visiškai nėra pavojingas žmonėms, tačiau katėms - itin.

Katės dažniausiai šia liga užsikrečia turėdamos kontaktą su kitomis katėmis, kurios tuo metu jau savyje nešioja šį gripą. Katės šiuo virusu - gripu dažniausiai serga savo jauname amžiuje, bet gali susirgti ir vyresnės katės, kurių aplinkoje yra laukinių kačių ar tų, kurios jau serga ir yra viruso platintojos. Reikėtų susirūpinti, kadangi vieną kartą sirgusiai katei, visuomet yra galimybė, jog šis virusas atsinaujins ir lydės visą gyvenimą, kadangi virusas patekęs į organizmą užsilaiko ir vos gyvūnui nusilpus jis paprasčiausiai atsinaujina. Todėl visais atvejais katei persirgus šiuo gripu, visuomet reikėtų atidžiai rūpintis gyvūnų, jį prižiūrėti, palaikyti tvarkingą aplinką ir lepinti, jog daugiau šis virusas neatsinaujintų ir ji neperduotu šio viruso kitoms katėms. Be to, jei katė serganti šiuo gripu ketina atsivesti mažyliu, greičiausiai nutiks taip, jog naujagimiai mažyliai taip pat bus šio viruso nešiotojai. Vienas sunkiausių šios ligos požymių yra sloga. Bet koks gyvūnas turintis slogą negali užuosti maisto, todėl versti valgyti tampa labai sunku ir taip gyvūnas automatiškai tik labiau silpsta. Tam kad išvengti šios ligos ir jos neigiamų padarinių, turint naują šeimos narį, mažą kačiuką būtina vakcinuoti. Vakcina užkerta kelią visoms ligoms sudarydama imunitetą, todėl pasirinkę tinkamą vakcinacijos kursą ir kliniką, jūs turite šansą apsaugoti savo augintinį. Pastebėjus keistą katės elgesį, čiaudulį, kosulį, išskyras iš akių, reikėtų nedelsiant kreiptis į veterinarijos kliniką kur veterinaras vizualiu būdu bei paėmęs tyrimus galės padėti jūsų mylimai katei.
Visgi, kates būtina vakcinuoti, kadangi nė nežinodami galime nesuprasti, kad mūsų nevakcinuotas augintinis kelia pavojų kitiems. Kartais nė nepastebime, kad katė serga, tačiau tuo metu ji yra viruso nešiotoja ir šia liga deja, užsikrečia ir kiti.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2022 vasario 17, ketvirtadienis )