Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Skelbimai
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 gegužės 16, ketvirtadienis
5 dažniausios padangų problemos ir jų sprendimai Spausdinti
2021 gruodžio 02, ketvirtadienis

Padangoms nuolat krenta didžiulė atsakomybė. Daugelis automobilio charakteristikų bei saugos sistemų nebėra veiksmingos, jeigu padangos yra prastos būklės. Pakanka sekundei prarasti kontrolę ir automobilis nuslys nuo kelio dar prieš vairuotojui susivokiant, kas vyksta. Protektoriaus likutis yra visiems žinomas padangos kokybės rodiklis, tačiau yra ir kitų problemų, kurios kelia pavojų jūsų gyvybei ir trumpina padangų tarnavimo laiką.

Neteisingas slėgis

Padangos stabilumo, sukibimo bei ilgaamžiškumo balansas labai priklauso nuo joje esančio oro slėgio. Daug vairuotojų neturi įpročio reguliariai tikrinti slėgį padangose. Per įvairius mikro plyšius oras palaipsniui pasišalina, o dėl sumažėjusio slėgio padidėja kuro sąnaudos, suprastėja valdomumo savybės ir greičiau dyla padangos.
Kai kurie aklai pasikliauna padangos išvaizda – pučia tada, kai padanga yra subliuškusi. Tačiau, šiuo metu labai populiarūs modeliai su sutvirtintomis sienelėmis. Tokių padangų išvaizda gali nepakisti slėgiui sumažėjus netgi perpus.
Dažnu atveju R15 dydžio lengvojo automobilio padangose rekomenduojama palaikyti 2.3–2.4 bar slėgį, kadangi net ir pakrauto automobilio masė retai viršija dvi tonas. Tuo tarpu, traktoriaus priekabos padangose rekomenduojamas slėgis svyruoja apie 6 bar, nes jos turi atlaikyti apie 5 tonas. Reguliariai tikrinkite slėgį savo automobilio padangose ir laikykitės gamintojo rekomendacijų.

Dūriai

Pakanka netyčia pervažiuoti vinį, varžtą, ar netgi aštrų akmenį ir jūsų padanga bus sugadinta. Kartais dūrio galite nepastebėti iki pat kito montavimo – dažnai, pervažiavus vinį, ji pati sandariai užkemša padarytą skylę. Bet kuriuo atveju, skylė padangoje bet kada gali prasiplėsti bei sudaryti plyšį, didinant avarijos riziką.
Padangų dūrius galima suremontuoti, jeigu jie nėra dideli, nėra pažeista padangos konstrukcija.

Blogas ratų suvedimas

Visa automobilio važiuoklė susideda iš daugybės nuolat besidėvinčių dalių. Dylant įvorėms bei šarnyrams važiuoklėje atsiranda laisvumas, dėl kurio pasikeičia ir ratų suvedimas.
Važiuojant automobiliu, visi jo ratai turi būti nukreipti į vieną pusę. Jeigu kuris nors ratas yra keletą milimetrų nukrypęs į šoną arba pasikeitęs rato išvirtimo laipsnis, automobilį gali „traukti“ į šoną ir tai itin spartina padangų dilimą.
Ratų suvedimą reikia atlikti bent kartą per metus bei kiekvieną kartą atliekant važiuoklės remontą.

Amžius

Palietę naujas padangas parduotuvėje pastebėsite, kad jos yra gan minkštos. Tuo tarpu, niekada nenaudota seno automobilio atsarginė padanga gali būti kieta kaip plastikas.
Kiekvienais metais jūsų padangų savybės prastėja. Netgi rekomenduojama nenaudoti padangų, jeigu jos pagamintos seniau nei prieš 5-6 metus. Negana to, jų būklė stipriai priklauso ir nuo naudojimo bei laikymo sąlygų.
Nepirkite naujų dygliuotų padangų kaip pasiruošimo galimiems speigams kitiems ar dar kitiems metams. Po kelių metų tų padangų mišinys pasidarys kietesnis, todėl padangas pirkti reikėtų tik planuojant jas netrukus naudoti. Įvairių rūšių žiemines padangas savo automobiliui galite rasti čia .

Įtrūkimai ir gumbai


Bet kada galite susidurti su tokiais padangų pažeidimais kaip įtrūkimai arba netgi gumbai. Jie gali atsirasti dėl įvairių priežasčių: neteisingas eksploatavimas, saulės kaitra, brokas ir t.t. Padangos paviršiuje matomi įtrūkimai įspėja apie sprogimo riziką. Įtrūkimų vietose kordas nebėra tinkamai apsaugomas ir trūkti jis gali žymiai greičiau. Gumbai taip pat pavojingi, kadangi kordas jau yra pažeistas ir orą laiko tik guma. Abiem atvejais būtina pakeisti pažeistą padangą.
Neignoruokite padangų defektų, nes didelė tikimybė, kad netikėtai sprogusi ji sukels eismo įvykį. Reguliariai tikrinkite padangų slėgį, neatidėliokite važiuoklės remontų ir vairuokite saugiai!

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2021 gruodžio 14, antradienis )