Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 1 skaitytojas

arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
Noriu dirbti pagal individualios veiklos pažymą. 4 mokestiniai niuasai, kuriuos turite žinoti Spausdinti
2021 vasario 09, antradienis

Siekiantiems dirbti laisvu grafiku ir tuo pačiu pagal poreikius uždirbti tiek, kad piniginė būtų tiek pilna, kiek Jums labiausiai norisi – individuali veikla pagal pažymą yra bene geriausias veiklos įteisinimas.

Visgi, kad ir koks tai patrauklus veiklos „vedimo“ būdas, tačiau dažniausiai neturintiems patirties – kelia labai daug klausimų. Kad į juos visus būtų galima atsakyti kuo paprasčiau – kalbamės su Rūta, kuri jau septynerius metus dirba pagal šį verslo modelį.

1. Mokesčiai – Jūsų atsakomybė
Daugeliui pradėjus dirbti su IV (aut. pats. – individuali veikla) labai daug klausimų kelia buhalteriniai niuansai. Pirmieji savarankiškos veiklos žingsniai dažniausiai ne tik painūs, tačiau ir finansiškai ne itin pelningi, tad nuosavo buhalterio samdymas – brangus.
„Esu humanitarė, tad buhalteriniai niuansai man labai keblūs. Jeigu galiu išvengti skaičiavimo – tą ir darau. Man priimtiniausias ir finansiškai tinkamiausias buhalterijos vedimo būdas pasirodė  internetinė sistema – saskaita123.lt. Ją naudojuosi jau kelerius metus“,- savo patirtimi dalijasi Rūta.
Svarbiausia atsiminti, kad mokesčiai gali būti mokami kartą per metus (kai deklaruojamos pajamos) arba kiekvieną mėnesį (pateikiant SAV pranešimus).

2. VSD – Jūsų pensijai, ligos išmokoms, vaiko priežiūros atostogoms...
„Blogiausia, kai žmonės tiksliai nežino – už ką moka mokesčius. Tokiu atveju jie dažnai atrodo dideli, tačiau neįvertinama, kad mokesčių mokėjimas duoda labai daug naudos“,- pasakoja Rūta.
VSD mokestis yra mokamas SODRAI. Jis yra mokamas ne nuo visų pajamų, kadangi 30 % galima „nurašyti“ išlaidoms net ir tokiu atveju, jeigu jų nepatiriate. Valstybinis socialinis draudimas suteikia galimybę kur kas ramiau jaustis tokiu atveju, kai netenkate darbo (gausite išmokas), kai planuojate šeimos pagausėjimą arba rūpinatės savo pensija. Ši mokestis – būtent šių išmokų kaupimui.

3. PSD – nuo pajamų
Dažniausiai PSD mokestis dirbantiems su IV pažyma kelia daugiausia klausimų, kadangi dirbdami pagal darbo sutartį arba besimokantieji yra draudžiami valstybės bei darbdavio, tad yra nepatenkinti, kad deklaruojant pajamas – turi mokėti dar. Atsiminkite, kad PSD mokamas nuo pajamų, tad kuo daugiau uždirbate – tuo daugiau ir sumokate. Galiausiai, šis mokestis (jeigu mokate kas mėnesį) – siekia vos kiek daugiau nei 40 eurų, o kai reikia paslaugų iš medicinos įstaigų, patikėkite, tai Jums greitai atsipirks.

4. GPM – dar vienas mokestis
Štai jeigu VSD ir PSD yra mokamas SODRAI, tai Gyventojų pajamų mokestis arba GPM mokamas VMI. Kuo daugiau uždirbate – tuo daugiau ir mokate, nuo 5 % iki 15 %. Tai lyg Jūsų indėlis į valstybės funkcionavimą prie kurio prisideda visi piliečiai. Kodėl? Nes taip gyvuoja demokratija.
Rūta teigia, kad suvokus esminius mokesčius – jie ne tik neatrodys dideli, tačiau ir racionalūs, kadangi sumokant, galiausiai, gaunama grąža, kuri leidžia stabiliai jaustis netekus darbo ar panašiai.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2021 kovo 08, pirmadienis )