Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 1 skaitytojas

arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
Kaip atpažinti, ar vaikas patiria virtualias patyčias? Spausdinti
2021 sausio 27, trečiadienis

Internetas ir kitos informacinės technologijos yra šiuolaikinių vaikų socializacijos įrankiai. Internete vaikai gali gauti ne tik naudingos informacijos, tačiau šalia svarbių dalykų jie neretai susiduria ir su tam tikromis grėsmėmis. Viena iš jų yra elektroninės patyčios. Elektroninių patyčių padariniai dažnai būna sunkesni nei vykstančių realiame gyvenime, nes virtualios patyčios plinta milžinišku greičiu, o jų plitimas sunkiai kontroliuojamas. Vieno mygtuko paspaudimu žeminančios nuotraukos, filmuota medžiaga, gandai pasiekia nesuskaičiuojamą daugybę internautų, todėl elektroninių patyčių prevencijos klausimas tampa vis aktualesnis.

Kartais tėvai mano, kad jeigu vaikas leidžia laiką namie ir naudojasi kompiuteriu, neišeidamas iš savo kambario, tai jis yra saugus ir jam nieko negali atsitikti. Deja,
vaikas gali patirti lygiai tokias pat patyčias, net ir neišeidamas iš namų. Tėvų pareiga yra užtikrinti savo vaikų saugumą tiek realiame gyvenime, tiek virtualiame pasaulyje.
Elektroninės patyčios yra agresyvus ir tyčinis elgesys virtualioje erdvėje, kuriuo siekiama pažeminti, įskaudinti, išgąsdinti kitą (-us). Yra skiriamos tiesioginės elektroninės patyčios, kai skriaudėjas pats atakuoja savo auką, ir netiesioginės, kai pasitelkia kitus žmones padaryti „juodą“ darbą už jį, o savo prisidėjimo neatskleidžia.
Išskiriamos kelios elektroninių patyčių formos:
 * Įžeidinėjimai virtualioje erdvėje (pokalbių svetainėse, socialiniuose tinkluose), kuomet vaikas yra įžeidinėjamas viešai, kitiems matant ar girdint.
 * Apsimetimas kitu asmeniu, slepiant savo tapatybę ir kenkimas jo reputacijai.
 * Apgaulės būdu išgaunama asmeninė informacija (nuotraukos, video, prisijungimo duomenys ir kita svarbi vaikui informacija) ir paviešinama kitiems.
 * Atstūmimas ir nepriėmimas į draugų grupę pokalbių kambariuose, socialiniuose tinkluose ir kt.
* Šmeižimas internete, kai apie vaiką ar jų grupę yra skleidžiami gandai.
* Internetinis persekiojimas, kuomet grasinama kaip nors pakenkti arba teigiama, kad vaikas yra paslapčia stebimas, nuolat komentuojama jo veikla socialiniuose tinkluose.
 * Su vaiku susijusių įvairių situacijų filmavimas ir įkėlimas bei platinimas internete.
 Požymiai, galintys rodyti, jog vaikas patiria elektronines patyčias:
 * Vaikui pasinaudojus kompiuteriu dažnai kyla nemalonūs jausmai (pyktis, liūdesys ir kt.).
 * Vaikas vengia kalbėti apie tai, ką veikia internete, su kuo bendrauja ir kt.
 * Dažnai kinta vaiko nuotaika.
 * Vaikas visiškai nustoja naudotis kompiuteriu ar mobiliuoju telefonu.
Tai yra tik bendro pobūdžio ženklai, kurie gali signalizuoti ir apie patyčias, ir apie kitus dalykus. Pastebėtas pasikeitęs vaiko elgesys, kylantys neigiami jausmai yra ignalas tėvams, jog kažkas įvyko vaiko gyvenime ir jam gali reikėti suaugusiųjų pagalbos.
Kartais vaikai patys pasipasakoja tėvams, kad patiria patyčias, norėdami pasidalinti savo išgyvenimais ir jausmais, o kartais vaikai slepia nuo tėvų ir nenori pasakoti to, kas jiems nutinka elektroninėje erdvėje. Priežastys gali būti įvairios: vaikai mano, jog suaugusieji jiems niekuo nepadės; jaučiasi per daug išsigandę ir pasimetę; nusprendžia, kad patys yra kalti dėl patyčių, išgyvena gėdą; nenori nuliūdinti tėvų; gali bijoti skubotos ir impulsyvios suaugusiųjų reakcijos; galvoja, kad suaugusiems tiesiog neįdomu tai, ką jie veikia internete.
Jei įtariate, jog vaikas patiria elektronines patyčias:
Kalbėkite su savo vaiku ir išklausykite jį. Stenkitės bendrauti nekritikuodami ir nekaltindami, net jei jums atrodo, kad patyčios prasidėjo po vaiko neatsargaus ir neapgalvoto poelgio (bandykite išsiaiškinti, kaip vyksta patyčios, kas tyčiojasi, kokiais būdais tyčiojasi, kaip dažnai, ką vaikas jau bandė daryti, kad iš jo nebesityčiotų).
Identifikuokite skriaudėjus. Skriaudėjai gali stengtis išlikti anonimiški, neatskleisti savo vardo ir pavardės, naudotis slapyvardžiu. Tokiu atveju kreipkitės į interneto paslaugų teikėją arba į policiją.
Išsaugokite įrodymus, t. y. skriaudėjo laiškus ir žinutes. Išsaugojus įrodymus žeidžianti informacija gali būti pašalinama iš elektroninės erdvės, jeigu neketinate kreiptis į policiją.
Ignoruokite skriaudėją arba parašykite jam trumpą laišką (žinutę) įspėkite, kad jeigu jis nenustos tyčiotis, kreipsitės į atitinkamas institucijas.
Paaiškinkite vaikui, kaip jis galėtų išvengti patyčių: blokuoti siuntėją, keisti privatumo nuostatas, pranešti apie netinkamą kitų elgesį ir įžeidinėjimus svetainės administratoriui ar www.draugiskasinternetas.lt.
Jeigu skriaudėjai yra vaiko bendraklasiai ar tos pačios mokyklos mokiniai, kreipkitės į ugdymo įstaigos personalą ir kartu pasitarkite, kaip spręsti kilusias elektronines patyčias.
Padėkite vaikui užmegzti draugiškus santykius su bendraamžiais. Įtraukite jį į veiklas, kad vaikas galėtų susirasti naujų draugų, jaustis priimamas ir saugus. Tai padėtų atkurti vaiko savivertę, paskatintų labiau pasitikėti savimi.
Žinia, kad iš vaiko tyčiojamasi, gali tėvus išgąsdinti, ar sukelti kitus įvairius jausmus, o kartais gali kelti norą nebeleisti vaiko naudotis socialiniais tinklais, jog jis nebepatirtų pažeminimo. Visgi labai svarbu veikti apgalvotai ir visus veiksmus derinti kartu su vaiku, todėl:
* Nevertėtų elgtis skubotai, pvz., pulti susitikti ir pasikalbėti su besityčiojančiu vaiku ar jo tėvais. Gali būti, kad būtent tokio elgesio jūsų vaikas ir bijo. Jis gali baimintis, kad dėl to patyčios tik dar labiau stiprės.
* Nebauskite vaiko už tai, kad jis patyrė kitų vaikų patyčias. Žaidimo, kuriame vyksta patyčios, ištrynimas, nebeleidimas vaikui naudotis socialiniais tinklais yra tie veiksmai, kurie tėvams gali atrodyti kaip pagalba vaikui apsisaugoti nuo patyčių internete, tačiau vaikui gali būti suprantami kaip bausmė.
* Nekaltinkite vaiko dėl patiriamų patyčių. Vaikas nėra kaltas dėl to, kad iš jo tyčiojasi kiti.
Kaip mokyti vaiką draugiškai ir pagarbiai bendrauti internete?
Ugdykite vaiko pagarbą sau ir kitam, skatindami visada pagalvoti prieš įkeliant tam tikrą informaciją į internetą tiek apie save, tiek kitus. Atkreipkite dėmesį, kad negalima platinti informacijos apie kitus žmones, jų neatsiklausus.
Technologijos suteikia daug laisvės tyrinėti, atrasti, komentuoti, reikšti savo nuomonę įvairiais klausimais, todėl kalbėkite su vaiku, kuo nuomonė skiriasi nuo žeminimo, kaip galėtų atskirti, kur yra nuomonės, kritikos apraiška, o kur jau yra žeminantis ir skaudinantis elgesys.
Lavinkite empatišką vaiko požiūrį, diskutuojant su juo ir pateikiant įvairių pavyzdžių apie vaikus, susidūrusius su nemalonia patirtimi internete, kalbant apie jų išgyvenimus ir akcentuojant, kad bet kokios patyčios ar žeminantis elgesys žeidžia kitą.
Atkreipkite dėmesį, kad vartotojai nėra visiškai anonimiški ar nematomi virtualioje erdvėje, nes kiekvienas kompiuteris turi savo IP adresą, pagal kurį galima identifikuoti vartotoją.
Aptarkite, kad netinkamai bendraujant elektroninėje erdvėje galima pažeisti įstatymus, pvz. įžeisti kito žmogaus garbę ir orumą, prisidėti prie įstatymais draudžiamos informacijos platinimo.

 Parengė
 Raminta BARTUSEVIČIENĖ
 Kaišiadorių pedagoginės psichologinės tarnybos psichologė

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2021 vasario 26, penktadienis )