Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 2 skaitytojai

arrow Archyvas 2024 balandžio 19, penktadienis
Kūčių išvakarėse šalyje rengiama akciją „Tylos ir solidarumo valanda: Lietuva, sustok!“ Spausdinti
2020 gruodžio 23, trečiadienis
Gruodžio 23-ąją Lietuvos gyventojai kviečiami sustoti ir solidarizuotis su tais, kam sunkiausia. Tai pagrindinis akcijos „Tylos ir solidarumo valanda“ kvietimas visiems: stabtelėti ir susimąstyti, išreiškiant solidarumą su tais, kam ši pandemija tapo netekčių ar sunkių išbandymu laikotarpiu. Akciją inicijavo Nacionalinis savanorių pagalbos koordinavimo centras „Stiprūs kartu“ ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Lietuvos žmonės pakviesti simboliškai nuo 19 iki 20 val. užgesinti šventines puošmenas, išjungti kalėdinių eglučių šviesas, tylos minute pagerbti tiesiogines ir netiesiogines „COVID-19“ aukas.

Šventines puošmenas gesins ir savivaldybės, nes augantys koronaviruso infekcijos plitimo rodikliai, šiurpinanti mirčių statistika, viltį prarandančių medikų pagalbos šauksmas yra signalas apie tai, kas dabar svarbiausia. Deja, ne visi supranta, kaip svarbu šiandien susitelkti, būti vieningiems. Tikroji realybė – tokia, kad dabar gyvybiškai svarbu sustoti. „Suvokimas, kad šiandien tai yra būtina ir privalu, prilygsta šalies, tėvynės gynybai, saugant ir gelbėjant bendrapiliečius, prisidedant prie juos gelbstinčių, savo pačių sveikata rizikuojančių medikų, pareigūnų, savanorių ir visų tų, kurie įvairiais būdais kovoja su pandemija“, – įsitikinęs Nacionalinio savanorių pagalbos koordinavimo centro „Stiprūs kartu“ iniciatorius, Šaulių sąjungos Pelėdų būrio vadas, žurnalistas, laidų vedėjas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis.
Žmonių prašyta ne rizikuoti, o asmenine elgsena sumažinti riziką savo ir kitų žmonių saugumo labui.
Lietuvos savivaldybių asociacijos sutarimu, kviečiant šalies gyventojus „sustoti“, gruodžio 23 d. 19–20 val. bus užgesintos visų Lietuvos savivaldybių miestų centrinių kalėdinių eglių šviečiančios puošmenos ir savivaldybių iniciatyva sumontuotos šventinės gatvių šviesos. Tuo kvietimu analogiško veiksmo tikėtasi iš prekybos centrų, parduotuvių, visų viešųjų įstaigų ir organizacijų, įmonių bei visų šalies žmonių.
Sustoti: dabar tai – gyvybės ir mirties klausimas, todėl visi šalies gyventojai akcijos metu kviesti sustoti ir susimąstyti. Svarbus simbolinės tylos ir solidarumo valandos akcentas – pirmoji jos minutė tapo tylos minute, skirta pagerbti tiek nuo „COVID-19“ infekcijos mirusius žmones, tiek netiesiogines koronaviruso aukas – žmones, kurių didžiąja dalimi netekome todėl, kad dėl sveikatos sistemai kilusių iššūkių ar kitų pandemijos sukeltų aplinkybių jie laiku nesulaukė kokybiškos medicinos pagalbos arba ji buvo ribota. Solidarumo akcija „Tylos ir solidarumo valanda“ turėjo paskatinti susimąstyti ir tuos, kurie nenori ar nepajėgia atsisakyti įprastinio gyvenimo tempo bei ritmo nuolat skubant, tuos, kurie vis dar turi planų bei iliuzijų tariamai saugiai nusižengti karantino tvarkai, per šventes palikti namus ir lankyti gimines, burtis, kaip įpratę, prie bendro stalo. Jų tikslas lyg ir gražus – drauge pasidžiaugti šventėmis. Tačiau dabar tai netinkamas metas taip elgtis – dabarties aplinkybėmis tai labiau primena vaikščiojimą minų lauku, drauge su savimi vedantis tuos, kurie mums brangūs. Kai kuriose savivaldybėse mirtingumo rodikliai, kurių didžiąją dalį lėmė netiesioginės COVID-19 aukos, išaugo dvigubai. Dėl to neatsakinga elgsena, nestabdant savęs, panaši į saviapgaulę ar net prieš savo šalies žmones nukreiptą veiklą. Šia akcija kviečiame labai rimtai apie tai pagalvoti.
Vien tik oficialaus statistikos portalo gruodžio 21 d. duomenimis, Kaišiadorių rajone COVID-19 infekcija naujai apsirgo 20 žmonių, serga kone tūkstantis. Mirė 8. Lietuvoje tądien patvirtinta 2130 naujų susirgimų koronavirusu. Šalyje šia infekcija susirgo iš viso 114487  gyventojai. Užfiksuota 1039 mirtys. Mažai šaliai tai labai daug. Serga artimieji, pažįstami, išeina Anapilin mums brangūs žmonės. Išties – sustokime.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2021 vasario 09, antradienis )