Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 2 skaitytojai

arrow Archyvas 2024 balandžio 19, penktadienis
Kaišiadoriečiai pateikė ultimatumą valdžiai Spausdinti
Ramutė ŠIMELIENĖ   
2020 birželio 05, penktadienis

Kaišiadorių bendruomenės nuotraukoje – miestelėnams nepatinkantis projektinis sprendinys Gedimino gatvės prieigose – šaligatvio viduryje. Jis nepatogus tuo šaligatviu keliaujantiems ir juos erzina
Kai žmonėms kas nepatinka, jie piktinasi, stengiasi pakeisti situaciją, o kai jų negirdi, jie pradeda savo mintis reikšti jau ir raštu. Taigi kai Kaišiadoryse pradėjo tvarkyti miesto pagrindinės – Gedimino – gatvės prieigas, apsidžiaugė tuo ne tik miestelėnai, bet ir visi kiti, kam rūpi, kad aplinka keistųsi, kad gyventume gražiau ir patogiau: ar ne puiku, kad miestas išgražės bent centre, nebus gėda prieš svečius, jau kartais pasirodančius turistus, kurie palengva atranda Kaišiadoris ir rajoną, taip pat ir prieš maldininkus, kurie vis gausiau atkeliauja pasimelsti prie Palaimintojo Teofiliaus Matulionio sarkofago. Suprantama, kai miestas vis plačiau atveria duris, reikia būti tinkamai pasipuošus. Juk kai namuose laukiame svečių, būtinai dar ir dar tvarkomės. O miestas jau buvo pradėtas tvarkyti: žmonės patenkinti miesto parku, pamėgome fontaną prie savivaldybės rūmų. O tuos fontanėlius miesto parke vasarą tiesiog apipuola vaikai.

Ir Gedimino gatvė graži dabar, po rekonstrukcijos, ypač, kai sužaliavo ir sužydo, tarsi varške pasipuošė pernai gatvės pakraščiais ar už jaukių suoliukų pasodinti krūmai. Taigi, regis, ko daugiau reikia? Gyvenk ir džiaukis.
Deja, dar gatvės prieigas renovuojant, miesto gyventojai pastebėjo nepatogumų, kurie susidarė projektuojant ir, ko gero, ne visai atsižvelgus, ar tokie sprendimai bus patogūs gyventojams. Apie tai rašėme ir mes savo laikraštyje „Kaišiadorių aidai“. Tuomet kartu su rajono mero pavaduotoju Dariumi Vilimu ne vieną šimtą metrų nukeliavome šia gatve ir apžiūrėjome prieigų renovacijos darbus. Susitikome ir išklausėme kaišiadoriečius, kurie pateikė savo pastabų ar net piktinosi, jų nuomone, netikusiu kai kurių vietų projektavimu. Tuomet ne tik aprašėme tai, ką pamatėme ir išgirdome. Buvo ir dabar yra vietų, kurios nepatinka miestelėnams, trukdo jų patogumui, sudaro problemų verslui.
O juk žmonėms reikia ne tik grožio, bet ir to, kad tas grožis būtų patogus ir funkcionalus.
Vis dėlto bene daugiausia diskusijų ir nepasitenkinimo sukėlė, matyt, miesto gyventojams išties labai opus, tas keistas, kaip jie vadina , „trikampis-vazonas“, kuris tarsi spąstai „išskleistas“ priešais perėją ties Kaišiadorių paukštyno parduotuve. Ten, daugiabučių namų kvartale, gyvena nemažai kaišiadoriečių, kurie, norėdami pasinaudoti perėja, priversti sukti ratus prieš „vazoninę“ kliūtį.
Apie tai, kad toks projektuotojų sprendimas jiems nepatinka, miestelėnai aiškino ne kartą. Tikėjosi būti išgirsti ir norėjo, kad jis bus būtų panaikintas. Sako, netgi lyg ir buvę susitarta su verslininkais, kurie  padarytų miestui labdarą ir tą savotišką trikampį sutvarkytų. Bet, matyt, iškilo kliūčių. Todėl nenuostabu, kad neapsikęsdama nemėgstamo gatvės „papuošalo“, Kaišiadorių miesto bendruomenė gegužės pradžioje parašė skundą su septyniasdešimčia parašų, kurį adresavo Kaišiadorių rajono merui Vyteniui Tomkui, rajono savivaldybės administracijos direktoriui Mindaugui Nasevičiui ir visiems rajono tarybos nariams.
Trečiąjį skundo egzempliorių, parašų kopijas ir nepatinkančio sprendinio nuotrauką atsiuntė ir mums.
Štai, kas rašoma skunde: „Gerbiamas mere, Administracijos direktoriau ir gerbiami Kaišiadorių rajono savivaldybės Tarybos nariai, dėl Gedimino gatvės projekto ir prie RIMI bei Paukštyno parduotuvių pėsčiųjų tako vidurio įrengto „trikampio-vazono“, mūsų – visų Kaišiadorių miesto daugiabučių gyventojų – gyvenimo kokybė buvo pabloginta.
Dabar mes esame priversti arba apeiti tą nelemtą duobę, arba eiti tiesiai per ją. Nei grožio, nei estetikos. Tik purvas kaupiasi. Pritariame jau anksčiau Kaišiadorių rajono spaudoje ne kartą pateiktiems pasisakymams apie šį sprendinį. Deja, iki šiol niekas šios problemos nesprendžia. Gal savivaldybės valdytojai ir klerkai mano, kad viskas tyliai nurims, kad viskas palengva pasimirš? Gal dar kokį krūmą ten ruošiasi pasodinti?
Važiuojantys gatve valdininkai-ponuliai mūsų, pėsčiųjų, rūpesčių nesupranta. Jiems pro automobilio langus gal ir gražu matyti, kaip mes, vinguriuodami ir kliūdami, bandome įveikti dirbtinai jų sukurtas kliūtis? Važiuoti pėsčiųjų nesupranta. Tačiau mes – ne valdininkų bandomieji triušiai. Sukurtas grožis neturi kenkti mūsų gyvenimui.
Valdininkai nesusimąsto, kad ir patys kada nors bus seni, ir jiems patiems reikės tempti sunkius pirkinius vežimėliuose. O kur dar vaikai, mokytojai skubantys į mokyklą?
Juk duobė įrengta pagrindiniame take į mokyklą. Kada nors tas nelemtas karantinas baigsis ir gatve pasipils vaikai, mokytojai. Ši duobė-vazonas trukdo ir mamytėms su vežimėliais, ir neįgaliesiems, ir dviratininkams. Vasara greitai prabėgs, vėl bus tamsu, o čia – ta purvina duobė. Ar reikės ir čia žvakutes deginti, vainikus nešti? Žvakutės jau tampa Kaišiadorių miesto protestuotojų ženklu.
Nejaugi taip sudėtinga rasti keletą šaligatvio plytelių šiai duobei užtaisyti? Juk prie Elektros tinklų seniūnijos sandėliuojamoje aikštelėje kalnai senų plytelių, kurios nežinia, kam saugomos. Neapsikęsdami valdininkų neveiklumo, mes patys tikrai surinksime reikalingą pinigų sumą šiai duobei užtaisyti, užbetonuoti. Tik bijome, kad valdininkai projektuotojai per tą laiką daugiau tokių „grožio duobių“ rajone neprikurtų. Viskas juk kainuoja pinigus, duobių taisymo darbai – taip pat. Kas už viską atsakys?
Todėl pakartotinai kreipiamės į Jus, ir visų Kaišiadorių miesto daugiabučių namų gyventojų vardu reikalaujame imtis konkrečių priemonių, kad ši problema būtų išspręsta. Jeigu duobės sutvarkymo klausimas bus nesprendžiamas ir vilkinamas, kaip iki šiol, mes surinksime dar daugiau parašų ir kreipsimės į visas instancijas bei spaudą“.
Tai tokį oficialų, juodu ant balta atspausdintą ultimatumą gavo rajono vadovai. Gyventojai tikisi reakcijos. Kokia ji bus? Rajono savivaldybės administracijos direktorius informavo redakciją, kad tas kaišiadoriečiams nepatinkantis trikampis buvo suprojektuotas todėl, kad nuo daugiabučių namų einantis takas atsimuša tiesiai į pėsčiųjų perėją. O daugiabučiuose namuose gyvena nemažai vaikų, kurie  su riedučiais ar dviračiais gali netikėtai iššokti į perėją, taip sudarydami avarinę situaciją, kuri gali ir blogai baigtis. „Tai padidintos rizikos vieta,– sakė direktorius. – Kaišiadorių miesto bendruomenės  skundas apsvarstytas  Eismo saugumo komisijos posėdyje ir nutarta trikampį užtaisyti. Jau kalbėtasi su Gedimino gatvės prieigų projektuotoju, kad jis padarytų projekto pakeitimus.“
Taigi į bendruomenės nuomonę įsiklausyta. Gyventojai laimėjo. Ilgai pykę ir nervinęsi dėl nepatogaus gatvės akcento, turėtų būti patenkinti. Dabar gal gerai būtų atidžiai ištyrinėti visos Gedimino gatvės prieigų funkcionalumą, nes jau gauname mūsų laikraščio skaitytojų pastebėjimų apie tai, kad tie gražieji krūmai prie pat gatvės kai kuriose  vietose trukdo eismui. Pavyzdžiui, išvažiuojant iš automobilių stovėjimo aikštelės šalia Humanos pastato. Žmonės siūlo krūmų juostą kiek  „sutrumpinti“, keletą jų iškasus ir pasodinus kad ir tos pačios juostos tik kitame gale. Taip pagerėtų matomumas iš aikštelės išvažiuojantiems  vairuotojams. Dabar, anot jų, „nematyti nieko“, gatve važiuojantį automobilį pamatai prieš pat savo nosį. Taip gali padaugėti autoįvykių centrinėje miesto gatvėje. „Gatvės prieigos turėtų būti ne tik gražios, bet ir patogios visiems“,– įsitikinę skaitytojai.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2020 liepos 08, trečiadienis )