Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
Ko nutilo dainos... Spausdinti
Laima KMELIAUSKIENĖ   
2020 gegužės 29, penktadienis

Nemaitonių krašto dainininkėms vadovauja žiežmarietis Juozas Krinickas
Šis Žiežmarių kultūros centro Ringailių padalinio moterų vokalinis ansamblis gyvuoja labai seniai, o ir beveik tokios pačios sudėties. Praėjusiais metais jam iškilmingai suteiktas „Alsyčios“ vardas – upelės, garmančios per Kaišiadorių ir Prienų rajoną, garbei.

Ar karantinas nutraukė ansambliečių dainų skambėjimą? Juk ir mūsų protėviai, kai buvo ir liūdna, ir sunku, dainavo...
„Dainuodavom įvairiuose kultūros namų organizuojamuose renginiuose. Ansambliui akomponavo Ringailių folkloro ansamblio muzikantai Albertas  Melkūnas, Vidas Jundzila. Maždaug prieš penkerius metus vadovauti ansambliui pradėjo Žiežmarių kultūros centro darbuotojas maestro Juozas Krinickas. Jis parenka dainų repertuarą, organizuoja repeticijas, koncertus“, – pasakoja ansamblio senbuvė, Nemaitonių seniūnė Genė Juodienė. Iš pradžių ansamblyje dainavo septynios moterys: Stasė Jakubauskienė, Vidutė Brazinskienė, Genė Juodienė, Eglė Juodytė, Janina Bekešienė, Birutė Kulbickienė ir Elena Jaruševičienė. Vėliau prisijungė Aldona Šidlauskienė ir Albina Saikauskienė.
Ansamblis koncertuodavo Prienų rajono Užuguosčio bendruomenės ir parapijos renginiuose, Elektrėnų savivaldybės Beižionių bendruomenės renginiuose, Vilūnuose, Nemaitonių seniūnijos, bendruomenės ir kultūros skyriaus, Žiežmarių kultūros centro renginiuose. Šiais metais „Alsyčia“ dalyvavo „Sidabrinių balsų“ konkurse.
„Labai gaila, bet viską nutraukė ši pasaulinė pandemija, karantino metu veikla sustojo, planai sugriuvo. Kas bus po to – neįmanoma numatyti. Jei leis galimybės, manome, kad tęsime pradėtus darbus“, – sako G. Juodienė.
O buvo planuojama dalyvauti šventėje Užuguostyje, Žiežmariuose, kviestiniuose rajono renginiuose.
,,Alsyčios“ dainininkės ansamblio vardo sutiktuvėse
Ypač savo balsingųjų moterų pasiilgo ansamblio vadovas žiežmarietis Juozas Krinickas, vadovaujantis ir Žiežmarių kultūros centro vyrų vokaliniam ansambliui, liaudiškos muzikos kapelai „Žiežmara“. Beje, prieš karantiną Juozas neatlygintinai vadovavo ir Žiežmarių senjorų klubo „Šarma“ dainininkėms, prisidėjo prie Kaišiadorių rajono pensininkų draugijos vokalinio-instrumentinio ansamblio „Versmė“ veiklos.

„Nemaitonių kraštas – unikalus, visur apie jį pasakoju. Ten nepaprastai nuoširdi bendruomenė, tik gaila, kad tų išskirtinių žmonių, bėgant laikui, skaudžiai mažėja“, – sako žiežmarietis.
Slogus ir keistas šis laikas, tačiau Juozui Krinickui jis buvęs itin produktyvus, su „nuotykiais“.
Kai po viešnagės Ispanijoje pas dukrą grįžo į Lietuvą, čia buvo pirmoji karantino diena. Dvi savaites teko praleisti, jo teigimu, kamuojamam namų arešto – savo bute saviizoliacijos sąlygom... O akordeonas tai ne namuose... „Aš gi muzikos fanatikas – kaip katinas prie valerijono...“ – juokiasi muzikantas ir kompozitorius.
Pasak Juozo, jis per šitą laiką „yra visas atsidavęs“ literatūrinei ir muzikinei kūrybai. Štai po ranka pasitaikė lyriko, satyriko Alekso Dabulskio knygelė... Patiko keletas tekstų ir Juozas sukūrė muziką.
Ir pats dainų parašė, ir instrumentinių kūrinių. Iš viso gimė apie 20 naujų kūrinių.
Džiaugiasi kūrybingas žiežmarietis, kad švelninamos karantino sąlygos. Štai jau Žiežmariuose pradėję po truputį repetuoti: „Po vieną kviečiu, gal netrukus ir du žmonės galės repetuoti... Ansambliečiai labai pasiilgę dainų, to šurmulio...“ Ir apie būsimus renginius nuolat mintį audžia.
„Ruošiamės Joninėms, rudenį – kapelų šventė, poeto Pauliaus Širvio 100-osios gimimo metinės...“ – viltingai kalba Juozas Krinickas. Jis tiki, kad į mūsų gyvenimus sugrįš ramybė, kad dainos ir muzika vėl drąsiai ir galingai suskambės.

Nuotr. Ričardo Venskaus ir iš Žiežmarių kultūros centro Ringailių padalinio fotoarchyvo

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2020 birželio 25, ketvirtadienis )