Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 kovo 29, penktadienis
Ar kam nors rūpi bebrų padaryta žala? Spausdinti
Angelė ŠVENČIONIENĖ, SB ,,Baltasis berželis“ valdybos narė   
2019 lapkričio 13, trečiadienis

Jau greitai bus mėnuo, kaip bebrai atakuoja Kaišiadorių sodininkų bendrijos „Baltasis berželis“ tvenkinį ir prie jo augančius medžius bei krūmus. Prie tvenkinio augo du augaloti gluosniai, taip pat dar kitų medžių ir krūmų, kuriuos vargu ar dar galima vadinti medžiais, nes bebrai taip „pamilo“ mūsų tvenkinį, kad be jokio gailesčio baigia ant šono nuversti visus medžius ir krūmus. Nebežinome, ko griebtis ir ką daryti, kad sustabdytume aštriadančių bebrų puolimą. Klausiame, kur reikia kreiptis ir kur ieškoti kokios nors pagalbos, kad išgelbėtume gamtą, kuriai padaryta milžiniška žala. Nupjauti stori medžiai guli pasikabinę ant sodo bendrijos tvoros, kas akivaizdu mūsų užfiksuotose nuotraukose.

Nesėdime sudėję rankų, bandėme gelbėti medžius: vieną bebrų apgriaužtą medį  apdengėme vielos tinklu, kad  jį išsaugotume. 

Baisu, kad ir teritorija tapo neatpažįstama: tarp melioracijos griovio ir tvenkinio bebrai išmynė takus, kuriais jie migruoja tai į tvenkinį, tai vėl į griovį. Nieko negelbėjo ir landų „užbarikadavimas“ seno šiferio lakštais. Jau po kelių dienų pastebėjome, kad bebrai pasidarė kitas landas ir taip pasaka be galo...
Nebežinome, kaip su jais kariauti. Kur tik kreipėmės ar skambinome, niekas negali nieko padėti.
Peršasi išvada, kad niekam nerūpi niokojama gamta: bebrai, ne taip kaip mes, žmonės,  be jokių leidimų ar licencijų verčia ant šono storiausius medžius ir nieko.
Atrodytų, tegul verčia ir griaužia, kam čia rūpi žala gamtai. O iš tikrųjų, negalime su tuo susitaikyti: skambinome į Kaišiadorių medžiotojų draugiją, šaukėmės pagalbos, tačiau jokio atsakymo negavome. Telefonu mums buvo atsakyta, jog šaudyti bebrų negalima, nes tas tvenkinys yra miesto ribose  ir ten gyvena gyventojai.

Redakcijos prierašas.
Gavę šį SB „Baltasis berželis“ valdybos narės Angelės Švenčionienės laišką, paskambinome Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kaišiadorių skyriaus pirmininkui Viliui Karpavičiui, iš kurio išgirdome, jog ši problema jiems žinoma.  V. Karpavičius sakė, jog medžiotojai buvo nuvykę į vietą, tačiau kadangi minėta teritorija nėra medžioklės plotai, todėl ten rengti bebrų medžioklės negalima, nes aplinkoje, kur gyvena žmonės, medžioti negalima. Kitas dalykas, pasak V. Karpavičiaus, reikalingas Aplinkos apsaugos departamento leidimas ir Kaišiadorių rajono savivaldybės  finansavimas. „Pasiūlėme  Angelei Švenčionienei kreiptis į Kaišiadorių miesto seniūniją dėl tolimesnio problemos sprendimo“, – redakcijai sakė V. Karpavičius.

Nuotr. iš skaitytojos asmeninio albumo

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2019 gruodžio 02, pirmadienis )