Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 2 skaitytojai

arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
Kaišiadoryse ne vėtra siautėjo... Spausdinti
Laima KMELIAUSKIENĖ   
2019 balandžio 11, ketvirtadienis

Tądien Gedimino gatvėje buvo nupjauta kelios dešimtys medžių
Tai – žalioji mūsų gyvybė. Miesto plaučiai. Pavėsis alsią vasaros dieną. Akių ir širdies atgaiva. Šlovindami medžius, galėtume prirašyti daugybę epitetų. Medis daugeliui lietuvių – šventas dalykas. Tad ir pyko kaišiadoriečiai kovo 7-ąją Gedimino gatvėje išvydę medkirčius, kurie labai greitai nurėžė čia ilgus dešimt-mečius augusius dešimtis medžių, kitai dienai palikdami tik keletą ant šaligatvio tysančių jų „lavonėlių“ – apgenėtų stuobrių.

„Važiuoju šiandien – žiūriu medžius nuo tunelio pusės pjauna... Kodėl? – pyko kaišiadorietis Antanas, paskambinęs į „Kaišiadorių aidų“ redakciją. – Tegu nenaikina kas šventa, tegu su gyventojais rajono valdžia pasitaria, jei nesupranta... Nemačiau, kad nors vieną medelį gatvėje pasodintų... Kaišiadorys kažkada buvo gražiausias, žaliausias miestas! Kas dabar liko?! Prie naujosios „Norfos“ apsisukimo žiedą padarė... Ant juoko! Su sunkvežimiu negalima apsisukti...“
Kitą dieną po didžiosios pjūties Gedimino gatvėje teliko tik kelmai ir keletas medžių ,,lavonėlių“...
Tądien redakcija sulaukė dar keleto skaitytojų apgailestavimo skambučių dėl centrinėje miesto gatvėje pjaunamų medžių. Ir gatvėje sutikti pažįstami žmonės toli gražu nerodė simpatijų rajono valdžiai dėl tokio, jų nuomone, drastiško sprendimo. Kaišiadoriečiai pyko, gailėjo pjaunamų medžių, sukiojo pirštą apie smilkinį.

„Tarsi vėtra Kaišiadoryse būtų praūžusi... Man skauda širdį, kad pradėjo pjauti medžius ir prie mokyklos, prie daugiabučio, kuriame įsikūrusi „Eurovaistinė“. Skauda, nes aš juos sodinau... Ne dėl savęs – dėl mūsų visų. Sodinau kartu su a. a. Kazimieru Brazausku... Žmogus net neturėjo kada pavalgyti... Ir aplink Gedimino gatvės 20-ąjį daugiabutį namą, žiūrėk, tai vienas, tai kitas medis dingsta. Štai netoli garažų vėl neseniai sveikas medis nupjautas. Kam trukdė? Kodėl kėsinamasi ir į šiuos medžius? O juk jie čia, prie geležinkelio, ir triukšmą sugeria, ir orą švarina, atgaivą suteikia“, – guodėsi į redakciją kovo 7-ąją užsukęs senbuvis kaišiadorietis, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.
Už ,,vaistinės namo“ tarsi maži kareivėliai stūkso kažin kada nupjautų medžių kelmai. Negi visi tie medžiai buvo blogos būklės?
Dėl Gedimino gatvėje pjaunamų medžių žmonės savo nuomonę reiškė ir socialiniuose tinkluose. Štai susirūpinęs Marius Muižinikas feisbuke paskelbė nuotrauką su prierašu „Kaišiadoryse vėtra siautėja“ (ja, autoriaus sutikimu, mes iliustruojame ir šią laikraščio publikaciją). Ši Mariaus žinutė išprovokavo socialinių tinklų vartotojų diskusiją: vieni buvo prieš tokį medžių išpjovimą, kiti – už. „O tai kas čia blogai, kad norima atnaujinti miestą ir padaryti aplinką gražesnę? Ar labai jums jėga tie seni medžiai, kurie po geros vėtros turbūt nuvirstų?.. Tada visi rėktumėt, kur jie žiūrėjo ir tvarkos nedarė... O vairuojant, po teisybei, net sankryžų normaliai nesimato per tuos senus kreivus medžius...“ – savo argumentus dėstė viena moteris. Jai pritarė kita: „Gerai, kad gražėja mūsų Kaišiadorys, nes tokie buvo apleisti, ypač miesto centras, kad net gėda pereiti buvo. Norėtųsi, kad nepamirštumėte ir mažų gyvenviečių, ir kaimelių.“

Paaiškinti situaciją ir pateikti Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos nuomonę  dėl  išpjautų medžių paprašėme merą Vytenį Tomkų, jam nusiųsdami elektroninį laišką:
„Kaišiadorių aidai“ sulaukė keleto laikraščio skaitytojų telefono skambučių ir vizitų į redakciją dėl kovo 7-ąją dieną „Gedimino g. praūžusios vėtros“, kai buvo nupjauta daugybė medžių. Kai kuriuos žmones šis vaizdas, švelniai tariant, šokiravo. Kiek ir kokių medžių buvo nupjauta? Kokie konkrečiai atsakingi asmenys pasmerkė juos mirčiai? KODĖL? Kas atliko medkirčių darbus? Kiek visa tai kainavo? Ar vietoje išpjautųjų bus pasodinta kitų medžių? Kokių ir kiek? Ar Kaišiadorių mieste dar planuojama masiškai pjauti medžius?
Be to, teiraujamasi, kodėl netoli Gedimino gatvės 20 namo taip pat paslaptingai, tiesa, ne masiškai, nurėžiama po medį kitą. Netoli šio namo ir garažų pernai dingo sveikas medis, berods ąžuoliukas, dabar vėlgi vieno medžio tik kelmas šviečia... Kodėl čia leidžiama pjauti sveikus medžius? Kam jie trukdo?
Ir kitąpus šio namo, netoli vaikų žaidimų aikštelės, medžių gojelyje kelmų yra... Kas konkrečiai ir kada išpjovė šiuos medžius? Kodėl?
Laukiame išsamaus paaiškinimo.“
Netrukus gavome rajono savivaldybės atsakymą su mero Vytenio Tomkaus komentaru.
Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Sigutė BLIUJIENĖ:
Neseniai nurėžtas ir ąžuolas prie Gedimino gatvės 20-ojo namo. Medžio kelmas nerodo buvusios blogos jo ,,sveikatos“
„Kaišiadorių rajono savivaldybės administracija šiuo metu įgyvendina projektą „Kaišiadorių miesto Gedimino gatvės prieigų sutvarkymas“. Prieš techninio projekto rengimą buvo atlikta Gedimino gatvės medžių arboristų studija, kurioje nustatyta, kad reikia šalinti 51 nesveiką medį. Rengiant techninį projektą, buvo į tai atsižvelgta. Pagal techninio projekto sprendinius Gedimino gatvėje reikia nupjauti 61 medį, kuris trukdo rekonstrukcijos darbams atlikti: pėsčiųjų takams, mašinų stovėjimo aikštelėms, perėjoms įrengti, taip pat gatvės apšvietimo linijoms rekonstruoti.

2019 m. sausio 23 d. buvo pasirašyta projekto „Kaišiadorių miesto Gedimino gatvės prieigų sutvarkymas“ rangos sutartis su UAB „Infes“ (toliau – Rangovas). Rangovas, prieš pradėdamas šaligatvių ardymo darbus, nupjovė 38 medžius (kol neprasidėjo vegetacijos periodas). Leidimas, kurį išdavė Kaišiadorių rajono savivaldybės administracija, buvo suderintas su Kaišiadorių aplinkos apsaugos agentūra. Už nupjautus medžius Rangovas į Kaišiadorių rajono savivaldybės specialiąją sąskaitą pervedė 12975 eurus. Techninio projekto rengėjai parinko kitas vietas prie Gedimino gatvės, kur bus sodinami nauji medžiai (trakinis klevas – 16 vnt., beržalapė lanksva – 504 vnt., pilkoji lanksva – 410 vnt., kalninė pušis – 16 vnt.). Šie medžiai ir krūmai bus pasodinti, įrengus naujus šaligatvius, pakeitus apšvietimo linijas. Vykdant rangos darbus, gali būti šalinama dar keletas medžių, kurie trukdys atlikti techninio projekto sprendinius Gedimino gatvėje (apie tikslų jų kiekį šiuo metu pasakyti negalime).
Tarp Gedimino g. 20 namo ir garažų medžiai ir 22 cm skersmens sausas ąžuolas nupjauti pagal 2018 m. spalio 4 d. leidimą Nr. Ž-98, o pagal 2017 m. birželio 5 d. leidimą nupjautas 24 cm sausas šermukšnis.“
Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Vytenis TOMKUS:
„Nuo savęs galiu pridėti, kad nuo pat pradžių į šį klausimą žiūrėjome labai atsakingai, todėl buvo užsakyta dendrologinė studija ir įvertinta kiekvieno medžio būklė prieš pradedant rengti projektą, projekto rengimo etape buvo pasitelkti profesionalūs arboristai, kurie parengė visą projekto apželdinimo dalį, projekto sprendiniai du kartus
Tarsi vėtra būtų siautėjusi... (Mariaus Muižiniko nuotr.)
aptarti su visuomene viešuose svarstymuose ir netgi įgyvendinant projektą savivaldybės administracijos specialistų prašome labai atsakingai žiūrėti į kiekvieną medį ir jį pjauti tiktai įsitikinus, kad jo tikrai negalima išsaugoti, kad vykdant darbus jis tikrai būtų pažeistas, ir nenupjauti nei vieno nereikalingo medžio. Tikiuosi, kad laikantis tokio požiūrio, nereikės pjauti visų 61 medžio pagal išduotą leidimą, galbūt užteks tų 38-ių išpjautų medžių, nors ir tai yra daug. Panašaus požiūrio laikysimės ir ateityje. Kita vertus, negalima prarasti ir racionalaus proto bei pasiduoti vien tiktai emocijoms, paliekant medžius bet kokia kaina, rizikuojant pėsčiųjų ar eismo saugumu, ar nesilaikant statybos darbus reglamentuojančių teisės aktų nuostatų. Dėl naujų medžių sodinimo galiu pasakyti tiek, kad jeigu atlikus gatvės prieigų rekonstrukcijos darbus vizualiai bus matoma, kad trūksta naujų želdinių ir yra sąlygos juos pasodinti, aš skatinsiu tokiomis galimybėmis pasinaudoti.“

Taigi, gal nėra to blogo, kas neišeitų į gera?

Laimos Kmeliauskienės nuotr.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2019 gegužės 30, ketvirtadienis )