Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 balandžio 19, penktadienis
Rinkosi priimtiniausius politikus Spausdinti
2019 kovo 07, ketvirtadienis

Šie savivaldybių tarybų ir merų rinkimai, kurių sėkmės vienai ar kitai partijai net aiškiaregiai ar mėgėjai burti iš kavos tirščių nesiėmė prognozuoti, daugeliui buvo netikėti savo akivaizdžiais rezultatais.

Rinkiminėje kovoje tarp aštuonių kandidatų į merus paaiškėjo du lyderiai – dabartinis meras Vytenis Tomkus, surinkęs 38,31 proc. rinkėjų balsų ir Darius Vilimas, pelnęs 16,52 proc. rinkėjų palankumo. Už šiuos –Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos  atstovus balsuosime pakartotiniuose merų rinkimuose kovo 17 d.
Tačiau kalba ne apie pakartotinius merų rinkimus. Įdomus dalykas tas, kad rinkėjai, atėję balsuoti, rinkosi kandidatų sąrašuose jiems patraukliausias asmenybes, t.y. ėmėsi reitingavimo. Dėl to nieko nuostabaus, kad kai kurių kandidatų į savivaldybių tarybas pavardės, įrašytos sąrašo viršuje, nukrito gerokai žemiau arba iš apačios šoktelėjo aukštyn.
Tai akivaizdu Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų, iškovojusių 8 mandatus, sąraše: ketvirtu numeriu įrašytas Tomas Vaicekauskas šoktelėjo į viršų – tapo antruoju, surinkęs 731 balsą, po pirmuoju sąraše įrašytu Vyteniu Tomkumi, už kurį balsavo 1021 rinkėjas.
Priešrinkiminiame sąraše  daugiau ar mažiau žemyn smuktelėjo šios partijos senbuviai K. Jakelis (iš 2 į 3), A. Janavičius (iš 3 į 5) ir M. Vaicekauskas (iš 7 į 9), tačiau aukštyn sąraše pasistūmėjo D. Nasevičienė (iš 8 į 6) bei naujokai –Vaida Babeckienė (iš 5 į 4), Rugilė Grendaitė (iš 9 į 7) ir Rimvydas Dekas (iš 11 į 8).
Panašių poslinkių pastebėta ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, iškovojusios 5 mandatus,  sąrašuose. Pirmas sąraše buvęs Darius Vilimas, už kurį balsavo 532 rinkėjai, neužleido savo pozicijų, kaip  ir antruoju numeriu įrašytas Gediminas Janonis, už kurį balsus atidavė 455 žmones. O štai sąraše ketvirtuoju numeriu įrašyta Jolanta Armonavičienė (už ją balsavo 428 rinkėjai) šoktelėjo į trečią poziciją, išstūmusi trečiuoju numeriu įrašytą partijos senbuvį Marijoną Mitkų (už jį balsavo 408 rinkėjai) į 5 vietą sąraše. Aukštyn sąraše šoktelėjo ne tik Dalius Matkevičius (už jį balsavo 415 rinkėjų) , bet ir Joana Jocienė (balsavo 231 rinkėjas) bei Jūratė Graželienė (161 rinkėjas).
Fortūna buvo palanki ir jaunajam Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovui – kandidatui į merus Karoliui Petkevičiui, atsilikusiam nuo „valstiečių“ kandidato Dariaus Vilimo vos vienu proc., t.y. pelniusio 15,53 proc. rinkėjų balsų. Nors iškovoti tik 4 mandatai, tačiau ryšku, kad už kandidatą į merus K. Petkevičių pasisakė šimtu daugiau rinkėjų (636) negu už D. Vilimą (532).
Didžiausio rinkėjų palankumo sulaukė Šarūnas Čėsna, surinkęs 775 rinkėjų balsus ir iš 5 vietos sąraše reitinguotas į pirmąją. Šios partijos senbuvis Romualdas Urmilevičius taip ir liko antras, sulaukęs 661 rinkėjo palaikymo. Per vieną poziciją žemiau kristelėjo 3 ir 4 vietoje sąrašuose įrašyti Kęstas Moroza (balsavo 556 rinkėjai) ir Gintaras Gružauskas (437 rinkėjai).
Lietuvos socialdemokratų partija pelnė 3 mandatus, o kandidatas į merus Algimantas Radvila sulaukė 317 rinkėjų palaikymo. Jo vieta sąraše nesikeitė, o štai antruoju numeriu sąraše įrašytas Marius Muižinikas, pelnęs 230 balsų, rinkėjų valia atsidūrė šeštoje vietoje.
Iš trečios vietos į antrąją pakilo Borisas Geicenas, už kurį balsavo 316 rinkėjų, viena pozicija aukščiau sąraše šoktelėjo Laima Rudienė (313 balsų).
Įdomiausia tai, kad rinkimų išvakarėse gimę „naujagimiai“ – Visuomeninis rinkimų komitetas „Vardan Kaišiadorių krašto“ bei Lietuvos žaliųjų partija – pelnė po 2 mandatus.
Visuomeninio rinkimų komiteto „Vardan Kaišiadorių krašto“ sąrašuose taip pat netrūksta netikėtumų.
Pirmuoju numeriu sąraše įrašytas kandidatas į merus Česlovas Neviera rinkėjų valia smuktelėjo į antrąją poziciją, surinkęs bemaž šimtu rinkėjų balsų mažiau (308), negu į sąrašo pirmąją poziciją pakilęs bendrapartietis Eugenijus Cikanavičius, už kurį balsavo 419 rinkėjų. Žemyn smuktelėjo ne tik Romualdas Kubiakas, už kurį balsavo 261 rinkėjas, bet ir Albinas Anužis (177 rinkėjai).
Du, kaip minėjau, mandatus į savivaldybės tarybą iškovojo Lietuvos žaliųjų partija. Kandidatas į merus Virginijus Ceslevičius rinkėjų (195 balsai) iš pirmos vietos sąraše nuleistas į antrąją, o penktoji sąraše įrašyta Aušra Gerulaitienė, už kurią balsavo 273 žmonės, rinkėjų valia mestelta į 1 vietą.
Trečias sąraše įrašytas Arvydas Jurevičius (120 rinkėjų balsų) smuktelėjo į 5 vietą, o antroje vietoje įrašytas  Algimantas Armonas (118 balsų) rinkėjų reitingavimo valia atsidūrė šeštoje sąrašo vietoje.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2019 balandžio 04, ketvirtadienis )