Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 1 skaitytojas

arrow Archyvas 2024 balandžio 18, ketvirtadienis
Tarptautinėje stovykloje ,,Mums rūpi“ – ir Kruonio gimnazistai Spausdinti
Dalia Krasauskienė, Kruonio gimnazijos anglų kalbos mokytoja   
2018 rugpjūčio 29, trečiadienis
Su naujais draugais iš JAV Charles Wright akademijos (Vašingtono)
Prieš mėnesį (liepos 16–22 d.) Lietuvos anglų kalbos mokytojų asociacija (LAKMA) ir JAV ambasada Vilniuje organizavo tarptautinę Vertybių formavimo stovyklą „Mums rūpi“ (angl. Values Education Camp „We Care“) Alytaus rajone, Dvarčėnų dvare, prie Suvingio ežero. Kartu su bendraamžiais iš kitų penkių Lietuvos mokyklų, JAV Charles Wright akademijos ir Lenkijos Swidnik gimnazijos atstovais stovykloje dalyvavo ir šeši Kruonio gimnazijos devintokai: Kamilė
Žaidimas ,,Sužeista širdis“. Komanda – geriausio ketureilio autorė. Trečia iš kairės – Kruonio gimnazijos devintokė Kamilė Stasionytė
Stasionytė, Vaida Bendaravičiūtė, Arnas Pūras, Jaunius Kaluževičius, Tadas Cikanavičius ir Naglis Noreikia kartu su anglų kalbos mokytoja Dalia Krasauskiene. Iš viso stovykloje dalyvavo 48 mokiniai, 10 mokytojų, 2 savanoriai.
 
Kiekviena stovyklos diena buvo turtinga ir turininga savo veiklomis, patirtimis bei komandiniu darbu. Pirmąją stovyklos dieną dalyviai susipažino žaisdami įvairius žaidimus. Stengėmės kuo daugiau sužinoti apie savo bendraamžius iš kitų mokyklų, piešėme vieni kitų portretus ir pradėjome „Draugystės paštą“ – didelius vokus su ant jų užrašytais vardais, nupieštu portretu, trumpu aprašymu apie stovyklos narį pakabinome mūsų veiklos salėje. Ten visą savaitę dėjome draugams žinutes, mažus suvenyrus ar saldumynus. Vėliau dirbdami komandose, sukūrėme stovyklos taisykles, o dieną užbaigėme stovyklos laužo uždegimo ceremonija.
Dūdmaišio muzika ir barbenimas į langus – taip prasidėdavo kiekvienas stovyklos rytas. Pasimankštinę, skaniai ir sočiai papusryčiavę pradėjome antrąją dieną stovykloje. Jos tema „Šalys ir kalbos“. Kiekvienos dienos pradžioje užrašydavome dienos klausimus ant lapelių ir klijavome juos ant „Pažinimo medžio“. Vakare, aptardami dienos veiklas, lapelius pakeitėme žiedais, kuriuose  aprašėme dienos įspūdžius ir patirtis.
Komanda nugalėjusi žaidime apie pasaulio paveldą. Trečias iš kairės – Kruonio gimnazijos devintokas Naglis Noreika
Antrąją dieną sužinojome, kas bus mūsų slaptas draugas, kuriuo rūpinsimės visą savaitę. Šios dienos veiklos – viktorinos apie tris šalis – Lietuvą, JAV ir Lenkiją, Jeopardy  žaidimas. Mokiniai dirbo komandose, geriausiai į klausimus atsakiusios komandos buvo apdovanotos JAV ambasados prizais. Po pietų sulaukėme svečių iš ambasados, kurie papasakojo apie amerikietišką futbolą (vėliau stovyklautojai turėjo galimybę jį išbandyti aikštelėje), apie Kalifornijos ir Naujosios  Anglijos valstijas.
Vakare stovyklautojai smagiai praleido laiką pasakodami bei vaidindami populiarias Lietuvos, Amerikos ir Lenkijos legendas. Daugelis komandų pasirinko inscenizuoti Lenkijos legendą, tačiau nugalėjo grupė, suvaidinusi legendą apie Gedimino pilį. Nugalėtojams buvo įteikti JAV ambasados Vilniuje prizai.
Trečiosios dienos tema – asmeninės, socialinės ir globaliosios vertybės. Dirbdami mažose grupelėse, mokiniai nusprendė, kurios vertybės jiems yra svarbiausios ir pateikė svarius argumentus savo prioritetams. Toliau veikla tęsėsi dalyvaujant simuliaciniame žaidime, kur mokiniai atliko skirtingų socialinių statusų žmonių vaidmenis.
Mokiniai puikiai praleido laisvalaikį gamtoje. Stovykloje buvo puikios sąlygos žaisti įvairius žaidimus – tinklinį, futbolą, krepšinį, badmintoną, lėkščiasvydį, biliardą. Na, o atsigaivinti visus kvietė šiltas Suvingio ežero vanduo.
Kaip ir kiekvieną dieną, trečiadienį sulaukėme svečių iš JAV ambasados. Šįkart mus aplankė Fulbright mainų programos alumnas Vytis Silius, kuris kalbėjo, kaip vystyti vertybes ir kaip svarbu suprasti ir gerbti kitų žmonių vertybes.
Stovyklos dalyviams įteikti JAV ambasados Vilniuje pažymėjimai. Nuotraukoje – Kruonio gimnazijos moksleivių grupė ir mokytoja Dalia Krasauskienė
Meghan Luckett JAV ambasados viešųjų reikalų specialisto padėjėja organizavo žaidimą, kuris parodė mūsų didelės grupės įvairovę, ir pabrėžė, kad kartu mes galime įveikti visas kliūtis. Per „trivia“ žaidimą sužinojome, kad tikslus galime pasiekti, kai dirbame kartu, kai skirtingų tautybių, amžiaus ir interesų asmenys dalinasi savo žiniomis ir patirtimi.
Popietę praleidome diskutuodami apie tai, kas mus skaudina ir žeidžia, kas „sudaužo“ mums širdį ir kaip tai galima ištaisyti. Nors atsiprašymas, pagalba, užuojauta, gražūs žodžiai gali palengvinti mūsų skausmą, tačiau randai širdyje išlieka. Išreikšdami savo mintis apie „sudužusias“ širdis, mokiniai sukūrė ketureilius, o balsuodami, išrinko geriausio ketureilio autorius. Jie buvo apdovanoti JAV ambasados prizais.
Dieną baigėme dirbdami grupėse ir kurdami stovyklos vėliavą.
Ketvirtadienis stovykloje – teisių ir atsakomybių diena. Ryto gimnastikos metu amerikiečiai pristatė naują žaidimą „Princess“ (liet. Princesė),  kuris pridėjo humoro ir linksmumo elementų.
Mokiniai sužinojo apie Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos kilmę ir turinį, dalyvavo viktorinoje. Be to, kiekvienas mokinys prisiėmė konkretaus asmens vaidmenį bendruomenėje.
Vakare stovykloje skambėjo muzika, stovyklautojai smagiai leido laiką mokydamiesi lietuviškų šokių ir žaidimų.
Išaušo penktadienis. Tai diena, skirta ekologijai. Po įvado į temą mes persikėlėme į teniso kortus, kur mokinių grupės varžėsi, kas greičiausiai ir tiksliausiai išrūšiuos atliekas. Po konkurso mokiniai įvertino savo atsakymus ir aptarė skirtingus perdirbimo būdus, kokiais būdais mes galime padėti išspręsti ekologines problemas. Tuomet toliau tęsėme veiklą apie svarbių gamtos, kultūros, istorijos paveldo objektų  išsaugojimą. Mokiniai sužinojo apie 25 UNESCO pasaulio paveldo objektus, tokius kaip Didysis barjerinis rifas, Maču Pikču, Didžioji siena ir kt. Veiklą apie UNESCO paveldą mokiniai užbaigė Kahoot viktorina.
Popietę mokiniai praleido Merkinėje, kur gėrėjosi kraštovaizdžiu nuo apžvalgos bokšto bei Merkinės piliakalnio. Čia mokiniai parodė savo išmonę fotografuodami grupės narius bei gamtos objektus. Vakare buvo apdovanoti smagiausių ir išradingiausių nuotraukų autoriai.
Prie stovyklos laužo liejosi gitaros garsai, skambėjo lietuviškos, angliškos bei lenkiškos dainos.
Stovyklautojų išvyka į Merkinę
Šeštadienio veikla buvo skirta mūsų visuomenei. Ją pavadinome „Ateitis mūsų rankose“. Pirmojoje veikloje mokiniai sužinojo apie tarptautines organizacijas: UNESCO, UNICEF, INTERPOL, GYDYTOJAI BE SIENŲ, jų susikūrimą bei veiklą. Po diskusijos jie išreiškė savo nuomonę apie tai, kokioje organizacijoje labiausiai norėtų savanoriauti ir kodėl.
Tęsdami mokymąsi apie komandinio darbo galią, mokiniai dirbo kartu statydami bokštus, statybai naudodami žurnalus, lipnias juosteles, virveles, klijus ir žirkles. Jie dirbo kartu, siekdami sukurti aukščiausią struktūrą.
Po pietų šiltai pasitikome JAV ambasados politinį / žmogaus teisių pareigūną Tedą Janį (angl. Ted Janis), kuris kalbėjo su mumis apie Jungtinių Tautų žmogaus teisių deklaraciją, jos istoriją ir reikšmę visame pasaulyje ir pabrėžė, kad paaugliams tenka svarbi misija, nes ateityje jie formuos savo šalių ir pasaulio ateitį. Tedas Janis įteikė stovyklos dalyviams JAV ambasados išduotus dalyvių pažymėjimus.
Sekmadienio naktį daugelis mūsų nemiegojome. Artėjo laikas atsisveikinti, o dar taip norėjosi pabūti kartu, tad šokome, žaidėme, dainavome ir tiesiog kalbėjomės iki paryčių. Ryte stovyklautojai padėkojo Dvarčėnų dvaro šeimininkams, valgyklos darbuotojams ir vadovams.
Tada, tęsdami dėkingumo temą, mokiniai parašė laiškus ambasadorei Hall, kuriuose aprašė, ką jie patyrė ir ko išmoko stovykloje, padėkojo ambasadai už paramą stovyklai. Prieš atsisveikindami, išsiaiškinome savo slaptą draugą bei parašėme komplimentus ir linkėjimus savo naujiems draugams.
Buvo liūdna ir graudu, kad stovykla baigėsi, kad reikia išsiskirti su ką tik sutiktais mielais ir nuoširdžiais žmonėmis. Stovykla „We Care“ (liet. „Mums rūpi“) baigėsi. Ji suteikė mums daug naujų idėjų, naujų patirčių, leido patobulinti asmenines ir socialines kompetencijas, anglų kalbos bendravimo įgūdžius ir, svarbiausia, įrodė mums, kad kartu mes – jėga, kad dirbdami drauge galime padaryti pasaulį geresnį.
Visos Kruonio gimnazijos stovyklos dalyvių vardu dėkojame LAKMA ir jos Prezidentei Eglei Petronienei, JAV ambasadai Vilniuje už stovyklos organizavimą ir nuoširdų rūpinimąsi jaunimu ir pasaulio ateitimi.

Kruonio gimnazijos devintokų įspūdžiai

Naglis
Man ši stovykla labai patiko ir gaila, kad taip greitai baigėsi. Viskas, ką patyriau ir ko išmokau stovykloje, – neįkainojama patirtis. Vaikai buvo draugiški ir mieli, mokytojai supratingi ir nuoširdūs.

Tadas
Vertybių stovykla „Mums rūpi“ buvo geriausia stovykla, kurioje kada nors teko dalyvauti. Čia mokėmės dirbti kartu, padėti vienas kitam ir jausti atsakomybę už draugus. Veiklos, kurias vykdėme stovykloje, padėjo patobulinti mano žinias apie vertybes, demokratiją, autoritarinį valdymą, padėjo suvokti, kad mes visi kartu galime padaryti tiek daug, kad visiems būtų gera gyventi.
Stovykloje sutikau daug naujų, šaunių draugų iš Lietuvos, Amerikos ir Lenkijos. Liūdna, kad turėjome išsiskirti. Tikiuosi, jog ateityje turėsiu galimybių dalyvauti panašiose stovyklose. Tariu nuoširdžiai „ačiū“ organizacijai  LAK-MA ir JAV ambasadai Vilniuje.

Vaida
Labai džiaugiuosi, kad galėjau dalyvauti šioje stovykloje, esu labai dėkinga mokytojai, kad mane pakvietė, bei stovyklos organizatoriams. Stovykloje susiradau daug naujų draugų, parsivežiau daug įspūdžių ir naujos informacijos. Stovykla buvo tikrai šauni!

Arnas
Nuo tos akimirkos, kai mokytoja pranešė, jog vasarą vyksiu į stovyklą, labai apsidžiaugiau, nekantravau. Tačiau artėjant vasarai aš vis labiau jaudinausi, nervinausi, jog man nesiseks, nepritapsiu, sunkiai seksis bendrauti, kalbėti angliškai. Šiandien, prabėgus tai nuostabiai savaitei su skirtingais ir įdomiais žmonėmis, aš be galo džiaugiuosi, jog turėjau galimybę būti šios stovyklos dalimi. Stovykla paskatino mane pamąstyti apie daugybę dalykų: vertybes, toleranciją, demokratiją, apie tai, ką aš ir mano bendraamžiai galėtų padaryti, kad visiems pasaulyje gyventi būtų geriau.  Per savaitę mes visi tapome tartum didelė šeima, tad artėjant stovyklos pabaigai pasidarė liūdna, jog kai kurių stovyklos dalyvių aš daugiau nepamatysiu.

Kamilė
Stovykla buvo puiki, nauja patirtis. Patikrinau save, kiek galiu laisvai kalbėti angliškai. Esu dėkinga už galimybę išeiti iš savo komforto zonos. Stovykla padėjo man suprasti, kokią svarbią reikšmę turi vertybės ir kaip svarbu jas saugoti. Stovyklos metu diskutavome apie  pasaulio problemas, kurios yra tikrai rimtos. Kiekvienas iš mūsų turime pasistengti, kad pasaulis taptų geresnis mums ir visiems.

Jaunius
Labai įdomi ir naudinga patirtis. Sutikau daug naujų draugų, išmokau dirbti bendraujant ir bendradarbiaujant, nugalėjau savo baimes, nes buvo sudaryta tokia aplinka, kur galėjau reikšti savo nuomonę, pasitarti su grupės draugais. Stovykloje išmokau daug naujų dalykų apie žmogaus teises, demokratiją, vertybes, gamtos, kultūros bei istorinį paveldą, įvairias organizacijas. Kiekviena diena nuo pat dūdmaišio garsų iki refleksijos ir „Pažinimo medžio“ buvo turininga, įvairi ir įsimintina. Nuoširdžiai „ačiū“  LAKMA  ir  JAV ambasadai Vilniuje.

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2018 rugsėjo 15, Šeštadienis )