Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 1 skaitytojas

arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
Jaunųjų skaitytojų pažintis su Metų knygomis Spausdinti
Renata KISNIERIENĖ, Žiežmarių gimnazijos mokytoja   
2018 vasario 22, ketvirtadienis

Paulina Jacevičiūtė (8a kl.) džiaugiasi prizu už pristatytą knygą
Neliesta knyga lyg didžiausia paslaptis, kurią gali įminti tik skaitytojas. Svarbiausia, kad knyga atvertų slapčiausias kerteles, reikia ugdyti jauną skaitytoją. Skaitytojų, Žiežmarių gimnazijos mokinių, ir knygos susitikimas įvyko vasario 1 d. Žiežmarių bibliotekoje.  Pagrindinis tikslas – skatinti domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti skaitymo prestižą, ugdyti meilę grožiniam tekstui, lavinti skaitymo įgūdžius. Renginio idėja – pristatyti geriausius praėjusiais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius paauglių  knygų kategorijose.

Bibliotekininkė  Arina Keturkaitė papasakojo apie akciją „Metų knygos rinkimai“, supažindino su renkamų  knygų penketukais, jų autoriais bei pakvietė mokinius balsuoti  už labiausiai patikusią knygą.
Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Norėdami kuo daugiau sužinoti, aštuntokai klausėsi pasakojimų apie paauglių literatūros autorius. Iš tikrųjų, skaitymo svarbos neįmanoma išmatuoti vien perskaitytų ar paimtų skaityti knygų skaičiumi, tai atsispindi pačiame žmoguje. Mokiniai  diskutavo apie Ilonos Ežerinytės, Dainos Opolskaitės, Renatos Šerelytės, Lauros Varslauskaitės, Ramutės Skučaitės kūrinius.  Ilonos Ežerinytės knygą „Sutikti eidą“ ypač įdomiai pristatė 8a klasės mokinė Paulina Jacevičiūtė. Mokinė teigė, kad rašytoja rašo jauniems žmonėms, kurie  yra jautrūs, drovūs, pažeidžiami, neturintys drąsos. Jei prie tokio prieini arčiau, jis kartais leidžia pažvelgti į savo vidų, ir tu pamatai sielą – susigūžusią, šlapiais lyg ką tik išsiritusio viščiuko sparneliais, bet jos akyse – atsineštas dangus. Iš tikrųjų, svarbu žinoti, kad nesi vienas, kai liūdna, ir reikia tikėti, kad esi išskirtinis, kai sekasi.
Ramutės Skučaitės knygą „Tai priimkit, kas priklauso“ pristatė Gustė Visockaitė ir Egidija Juodytė. Jos teigė, kad iš tikrųjų mažų ir didelių žmonių pasaulis, atsiskleidžiantis šioje knygoje, kupinas grožio, įdomybių, jautrių patirčių, gyvenimo džiaugsmo ir dramatizmo.
Mokytoja Renata Kisnierienė ir mokiniai Aidas Kaulakis, Gabija Žilionytė, Gintarė Karengaitė, Domas Pašvenskas, Rokas Cvilikas skaitė  nuostabius poetės eilėraščius. Kokia graži eilėraščių kalba, atskiri sakiniai, pasakymai. Kai kurie posmai rėžte įsirėžia į atmintį. Sunku suskaičiuoti Ramutės Skučaitės knygas, išleistas per ilgą, gražų gyvenimą, ir visada ji sugeba atsiskleisti naujai.
Kartais knygos mums pateikia keletą nelabai patogių klausimų. Galbūt priverčia nusišypsoti arba gūžtelėti pečiais. O gal tiesiog primena, kad tam tikri dalykai gyvenime turėtų vykti visiškai kitaip. Pokyčiai neįvyksta už uždarytų durų, tyliai šnabždant burtažodžius. Jie turi vykti dabar, šiuo metu, miesto gatvėse, viešajame transporte, bibliotekose, mokyk-lose, net tavo namų laiptinėje arba automobilio stovėjimo aikštelėje.
8 a kl. mokiniai  už aktyvią veiklą, originalius autorių kūrybos pristatymus buvo apdovanoti ne tik padėkos raštais, knygomis, bet ir žiniomis, kurių jauniems žmonėms, niekada nebus per daug. Tikiuosi, jog šios netradicinės lietuvių kalbos pamokos padės mokiniams ne tik geriau įsisavinti  literatūrą, bet ir pažadins norą dar daugiau įsigilinti į perskaitytų knygų pasaulį. Linkiu, kad išgirsti žodžiai apie knygų paslaptis gaiviais lašais tekėtų iš mūsų širdžių į visų širdis, kad čia gyvenančios mintys išsipildytų  būtyje ir stiprintų žmones, kad čia išsilieję jausmai pažadintų  iš minios sapno, primintų apie meilę, svajones, juoką ir suteiktų drąsos būti tokiems, kokie esame – būkime savimi.
 
Paskutinį kartą atnaujinta ( 2018 kovo 09, penktadienis )