Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika


arrow Archyvas 2024 kovo 28, ketvirtadienis
Atminties ir tolerancijos žygis Spausdinti
Daiva MACIULEVIČIENĖ, Žiežmarių gimnazijos istorijos mokytoja metodininkė   
2017 spalio 27, penktadienis

Lietuvoje rugsėjo 23 dieną minima Žydų genocido aukų atminimo diena, todėl jau rugsėjo 22 dieną visoje šalyje prasidėjo renginiai genocido aukoms atminti.
Žiežmarių gimnazijos mokiniai (2–5 klasių) su istorijos mokytoja ir savo klasių mokytojomis dalyvavo ekskursijoje po Žiežmarių miestelį, ten jie susipažino su žydų kultūros paveldo objektais ir kitais miestelio kultūros paminklais, kuriuos reikia saugoti ateities kartoms. Sugrįžę į klases mokiniai nupiešė saugotinus objektus ir surengė gimnazijoje piešinių parodą.
Žydų žūties vietoje padėjo akmenėlius
Vyresnieji gimnazijos mokiniai su savo mokytojais nužudytų žydų atminimą pa-gerbė dalyvaudami „Atminties ir tolerancijos žygyje“. Istorijos mokytojai D. ir S. Maciulevičiai parengė neformaliojo vaikų švietimo programą „Pilietiškumas ir tolerancija – šiuolaikinės vertybės”. Vienas šios programos renginių buvo „Atminties ir tolerancijos žygis”. Kartu su mokyklos mokiniais ir mokytojais renginį padėjo ruošti ir jame dalyvavo Žiežmarių kultūros centro direktorė Irena Taukinaitienė. Rugsėjo 29 dieną 6–12 klasių gimnazistai „Atminties ir tolerancijos” eitynes pradėjo nuo gimnazijos.
Aplankėme žydų tautos masinio naikinimo vietą Strošiūnų šile, kur buvo nužudyta 2200 žydų tautybės vyrų. Gimnazijos dvyliktokai Rosita Lukševičiūtė, Samanta Gestautaitė, Žiedūnė Krilavičiūtė, Arnas Pėtnyčia, istorijos mokytoja Daiva Maciulevičienė, kultūros centro direktorė Irena Taukinaitienė skaitė istorinius faktus apie tarpukario laikotarpio gyvenimą Žiežmariuose, žiežmariečių prisiminimus apie 1941 metų įvykius.
Mokiniai prie paminklo žydų žūties vietoje pagal žydų paprotį padėjo akmenėlius kaip atminties simbolius, kad kapai yra lankomi. Ant akmenėlių lietuvių ir jidiš kalbomis užrašė miestelių (Žiežmariai – Zhezmer, Kaišiadorys – Kochedar, Žasliai – Zhosle) pavadinimus, nes būtent Strošiūnų šile buvo nužudyti žydų tautybės žmonės, gyvenę šiuose miesteliuose. Laikydamiesi lietuviškų papročių, mokiniai uždegė atminimo žvakeles. Aplankę vyrų žudynių vietą, žygio dalyviai nuvyko į moterų ir vaikų (1800) žūties vietą. Čia žiežmarietis Liudvikas Markuntavičius papasakojo savo šeimos istoriją, kai jo artimieji išgelbėjo nuo mirties keturias žydų šeimas. Mokiniai uždegė žvakeles, padėjo akmenis – amžinybės ir atminimo simbolius, pagerbė žuvusiuosius tylos minute. „Atminties ir tolerancijos žygio“ metu nuėjome 10 kilometrų.
Svarbu, kad visi suprastume, jog holokaustas yra netektis mūsų valstybei  –  netekome Lietuvos piliečių, gyvenusių kartu ir kūrusių mūsų valstybę, puoselėjusių savitas tradicijas ir kultūrą.
Atminties žygis skirtas tam, kad žinotume apie įvykdytus nusikaltimus, kurie, tikimės,  niekada nepasikartos. Žygį pavadinome ir Tolerancijos vardu, kad gebėtume  priimti ir suprasti šalia gyvenančius, bet kitaip atrodančius, kitaip kalbančius ar kitokias tradicijas turinčius žmones.

Nuotr. iš gimnazijos fotoarchyvo

Paskutinį kartą atnaujinta ( 2017 spalio 28, Šeštadienis )