Naujienos
Archyvas
Redakcija
Reklama
Privatumo politika

Šiuo metu 1 skaitytojas

arrow Archyvas 2024 balandžio 20, Šeštadienis
Viena ranka kuria – kita griauna Spausdinti
Leonas Glinskis   
2017 liepos 31, pirmadienis

Sunku patikėti, kad taip neilgai džiaugėmės savo  kaimo bendruomenės sukurta realybe, sakralia vieta,  kur švenčiamos Lietuvai labai svarbios politinės ir kaimo šventės, prisimename tremties išgyvenimus, gėrimės sutvarkyta nušienauta  aplinka, jaunimo sukurta  „Angelo Sargo“ skulptūra, atstatytu kryžiumi. Reikėjo nemažai pastangų šią apleistą pakelės pelkę paversti  realybe, kuri įaugo į mūsų kaimo sąmonę, traukia pravažiuojančių žvilgsnį, džiugina, kelia nuotaiką, lyg žiūrėtume  į amžinas tiesas, kurios tampa mūsų stiprybės šaltiniu.

Tačiau viskas gali pasikeisti. Žiūriu į ką tik gautus tobulai atliktus projektus. Statytojas ir užsakovas Kaišiadorių raj. savivaldybė, projektuotojai „Krašto projektai ir partneriai“. Idealiai įkištas, įspraustas, įspaustas  į mūsų Pravieniškių-1 bendruomenės aikštę memorialo projektas sušaudytiems romams ir žydams. Pirmas įspūdis lyg aštuonkojis sudėliotas iš cementinių trinkelių slepiasi už Angelo Sargo, kaimo Kryžiaus kalvelių.  Tiesiog iliuzinė jėga išstumia lauk mūsų simboliką kaip nereikalingą. Nebesustosime švenčių metu aplink Angelą. Už jo - gelžbetoniniai suolai, tvorelės neįgaliesiems, šiukšlių dėžės. Prie tvoros prispaustas simbolinis memorialas. Taip laidodavo savižudžius už kapinių palei tvorą.  Tai didžiulė nepagarba kankiniams. Kur erdvė skristi mūsų raudoms? 
Atrodo, aplinkui mašinoms stovėjimo vietų kiek širdis geidžia. Nauja suprojektuota trijų vietų mašinų stovėjimo aikštelė pirmoji įves disonansą savo cementinėmis plytelėmis, stovais dviračiams, neįgaliųjų takų tvorelėmis smarkiai sumažindama erdvės atstumą iki Angelo. Čia nepaprastas sumanymas, tai prievartinė nukreipiamoji tiesiai takeliu prie memorialo. O prievartiniam veiksmui sugalvota atitvarinė invalidų tvorelė. Įeisi - ir tik prie memorialo. Žvelgiant  iš viršaus gali aikštę palaikyti kapinaitėmis, kur kiekvienas praėjimas turi savo mašinų stovėjimo  aikšteles, ir, žinoma, antkapiai, antkapiai…  Net Angelo skulptūra  tampa antkapiu.
Padaryta kaime apklausa. Neatsirado nei vieno  bendruomenės nario, kuris pritartų šiam projektui.  Pirmieji žodžiai, kodėl čia, o ne genocido vietoje? Kiti klausia, ar turi valdžia teisę neatsiklausus bendruomenės taip elgtis? Kuriant aikštės ansamblį susikūrė mūsų “Pravienos” bendruomenė. Tame ansamblyje gyva bendruomenės saviraiška. Ji mums brangi. Nesent bendro sutarimo įvarytas pleištas tarp širdžių liks visam laikui.
Paminklai statomi prasmingose vietose, tai yra – kai visi sutaria.

Domina profesionalūs antkapiai?
Kreipkitės čia: https://www.svedasupaminklai.lt/paslaugos/antkapiai/
Paskutinį kartą atnaujinta ( 2017 rugsėjo 25, pirmadienis )